Firmele care incalca drepturile consumatorilor, taxate dur
Vineri, 18 Ianuarie 2019
Vineri, 18 Ianuarie 2019
ANPC a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede inasprirea sanctiunilor pentru incalcarea drepturilor consumatorilor, care pot ajunge pana la 4% din cifra de afaceri a companiilor.
"Principalele beneficii pentru consumatori care reies din prevederile proiectului de OUG pe care l-am pus in dezbatere publica pe site-ul anpc.ro sunt restituirea sumelor percepute in temeiul unor clauze declarate de catre instanta ca fiind abuzive; in cazul produselor alimentare provenite din tari non-UE, acestea vor fi introduse pe piata in urma unei analize de conformitate, efectuata de ANPC, prin structurile sale", a aratat Parvu.
In plus, personalul ANPC va avea capacitati sporite de testare a produselor de pe piata, lucru menit sa contribuie la gradul general de siguranta a cetatenilor in calitate de consumatori.
"Pentru o mai buna informare a consumatorilor, operatorii economici sanctionati vor fi obligati sa afiseze pe usa de la intrarea principala in unitate, pe o perioada de 30 de zile, o informare cu privire la masurile aplicate prin actele de control", a mai spus oficialul ANPC. Intrebat de ce sunt necesare aceste modificari, Pirvu a aratat ca, de multe ori, pentru companii este mai convenabil sa incalce legea si sa plateasca amenda, intrucat castigurile sunt mai mari decat sanctiunile date de ANPC.
"Am constatat, in urma actiunilor de control, ca, desi exista reglementari clare cu privire la conditiile referitoare la depozitarea si vanzarea produselor, la calitatea serviciilor, sunt numeroase cazurile de nerespectare a acestora, in mod repetat. Consumatorul devine, astfel, vulnerabil fata de dorinta unora dintre operatorii economici de a-si creste profitul rapid si in mod artificial, incalcand legea. Am constatat, de asemenea, ca si alte institutii ale statului, impreuna cu care am realizat campanii de control, ca reglementarile actuale, din punctul de vedere al dimensiunii sanctiunilor, nu sunt in masura, intotdeauna, sa determine operatorii economici sa respecte legea, unii dintre ei asumandu-si chiar plata cuantumului actualelor amenzi, fara ca acest lucru sa constituie un impediment in calea demersului lor. Aceste concluzii ne-au determinat sa initiem proiectul actual de ordonanta de urgenta, pe care, de altfel, il pot studia toti cetatenii si asupra caruia se pot pronunta timp de 30 de zile. Speram ca, in acest fel, sa determinam companiile sa respecte legea, iar consumatorii sa obtina un grad de siguranta, in piata, cat mai ridicat", a mai declarat Parvu.
Potrivit acestuia, cuantumul maxim al sanctiunilor, de 4% din cifra de afaceri, este cel prevazut in Directiva 93/13/CEE, Directiva 98/6/CE, Directiva 2005/29/CE si Directiva 2011/83/UE.
Pe 3 ianuarie, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, Marius Parvu a afirmat ca trebuie gasite solutii pentru a putea inchide definitiv activitatea unor agenti economici care incalca articole de lege ce pun in pericol sanatatea populatiei, dar si pentru a aplica amenzi la valoarea cifrei de afaceri.
"O nemultumire a mea este vizavi de amenzi. Avem acea lege a preventiei si am practicat-o, dar am constatat ca procentul celor care nu respectau legea era mai mare. Am incercat sa gasim solutii sa nu amendam, dar in prezent sunt agenti economici care ne rad in fata si spun: «scrieti ce vreti ca oricum valoarea amenzii nu conteaza, se plateste jumatate din minim, dupa cum stiti in termen de 15 zile.» Adica mergem la un hipermarket si il amendam cu 10 milioane de lei vechi, 1.000 de lei, si va dati seama ce afectat este. In acest sens o sa lucrez cu domnul ministru Daea pe masurile care sunt aplicate prin OUG 21, masuri complementare care se pot aplica agentilor economici, in sensul ca ei pot fi inchisi temporar 30 de zile, 6 luni, un an, iar in viitoarea gandire poate vor fi inchisi definitiv, pentru ca atunci cand pui in pericol sanatatea cetatenilor Romaniei credem ca nu este normal sa iti mai poti desfasura o activitate economica. Cred ca vom gasi solutiile legale atat in zona de amenzi contraventionale, cum sunt in alte zone unde se aplica amenzi la cifra de afaceri, sa se aplice amenzi la valoarea cifrei de afaceri si in zona in care se incalca articole de lege care pun in pericol sanatatea populatiei", a precizat Parvu.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...