Firmele, obligate sa prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare

Firmele, obligate sa prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare


Operatorii economici vor fi obligati, incepand din anul 2026, sa prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Mihai Constantin.

Reducerea cu 50% a risipei de alimente pana in anul 2030 este prevazuta in Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila, asumata si de tara noastra, a mentionat Constantin, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.

 

'In ceea ce priveste combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis astazi, prin hotarare, sa modifice si sa completeze normele metodologice ale acestei legi. (...) Decizia de astazi instituie pentru operatorii economici obligatia de a implementa cel putin doua masuri sau actiuni de prevenire a risipei alimentare inainte de a dispune neutralizarea deseurilor alimentare. Incepand din 2026, operatorii economici vor avea obligatia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare si sa raporteze cantitatile si valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmand ca aceste planuri si rapoarte sa fie incarcate pe o platforma nationala pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trebuie sa o dezvolte pana la 30 iunie anul viitor', a precizat Mihai Constantin.

 

Potrivit acestuia, este prevazuta si adoptarea unei strategii nationale pentru diminuarea risipei alimentare, care va clarifica si mai mult pentru partile implicate in acest proces cum se va derula acest program.



Poti fi interesat si de