Festivalul Pomana porcului in Covasna


Festivalul Pomana porcului din statiunea Balvanyos, care marcheaza in mod simbolic iesirea din sezonul hibernal, va reuni anul acesta 14 echipe din tara si strainatate, care se vor intrece in prepararea celor mai gustoase bucate traditionale din carne.

festivalFestivalul Pomana porcului din statiunea Balvanyos, care marcheaza in mod simbolic iesirea din sezonul hibernal, va reuni anul acesta 14 echipe din tara si strainatate, care se vor intrece in prepararea celor mai gustoase bucate traditionale din carne.
Presedintele Asociatiei pentru Turism Rural si Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, a declarat pentru Agerpres ca inscrierile au intrat in linie dreapta, lista de participanti urmand sa fie inchisa pe 30 ianuarie a.c. Pana acum s-au inscris 14 echipe din tara si din strainatate. Avem echipe din Prahova, Dolj, Salaj, Satu Mare, Mures si Covasna, dar si din Ungaria. La Balvanyos a nins, e frumos, iar in luna februarie, cand va fi festivalul va fi si mai frumos pentru ca ne asteptam la ger, ca in fiecare an, la finalul iernii, a declarat Daragus Attila.

Porcii vor fi pusi la dispozitia participantilor de catre organizatori, iar regula este ca animalele sa fie sacrificate dupa metodele traditionale si nu dupa cele ale Uniunii Europene. Porcii vor fi perpeliti in foc aprins cu paie, cetina de brad sau lemne, transati si transformati in fripturi, carnati, caltabosi sau toba. 'Festivalul este unul de traditii, iar scopul nostru este sa prezentam cultura si obiceiurile traditionale specifice fiecarei regiuni in parte. Porcii ii vom cumpara de la o ferma autorizata, iar un porc va fi impartit la doua echipe, pentru ca e greu ca patru oameni, cat formeaza o echipa, sa transeze si sa pregateasca un porc intreg in cinci ore. Scopul nostru este sa ne distram, nu doar sa muncim', a mai spus Daragus Attila. Mascota festivalului este un porc cu un sort alb, cocotat pe un butoi din lemn. Festivalul Pomana porcului, ajuns la cea de-a IX-a editie, va avea loc in perioada 20-22 februarie a.c. Inscrierea in concurs costa 150 de euro, iar pretul include cazare si masa pe doua zile pentru toti componentii echipei, contravaloarea porcilor, precum si diverse accesorii necesare prepararii bucatelor. Un juriu format din specialisti in gastronomie va degusta bucatele si va desemna castigatorul festivalului, dupa care toti participantii vor fi invitati la pomana porcilor.

Festivalul are nu doar scopul de a marca simbolic finalul iernii si de a contribui la pastrarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice, ci si de a promova zona din punct de vedere turistic si a atrage cat mai multi vizitatori. Tot pentru a atrage atentia turistilor, in urma cu aproape 7 ani, localnicii au preparat la Turia un bulz cu mamaliga si branza in lungime de 150 de metri si 32 de centimetri. L-au facut sub forma de rulada si a fost la acea vreme cel mai mare din lume, el fiind, dealtfel, omologat oficial de Guinness Book. In amintirea acestuia, in fiecare an localnicii prepara cate un bulz mai mic cu prilejul Zilelor comunei. Comuna Turia, care include si statiunea Balvanyos, este mentionata in Cartea Recordurilor si cu cea mai mare poarta secuiasca din lume, care masoara 9 metri inaltime si 15,6 metri latime si e amplasata chiar la intrarea in comuna. Daca iti alegi vacanta dupa criteriul mancare buna si pe saturate, atunci destinatia ideala este judetul Covasna, campion national la categoria festivaluri gastronomice. Aici sunt cel putin zece festivaluri pe an, iar unele dintre ele sunt unice in Romania si le ofera bucatarilor profesionisti si amatori posibilitatea sa-si etaleze maiestria in arta culinara. Printre acestea se numara Parada carnatilor, Festivalul sarmalelor, Festivalul ciocolatei si Festivalul florilor comestibile de la Sfantu Gheorghe, Festivalul oualor rosii de la Bradet, langa Intorsura Buzaului, Festivalul pescaresc de la Belin, Festivalul tocanitelor la ceaun de la Covasna, Festivalul vanatoresc de la Malnas Bai, Festivalul cartofilor de la Targu Secuiesc si Festivalul apelor minerale care in fiecare an este gazduit de alta localitate bogata in ape minerale. Mai sunt si alt fel de festivaluri unice in peisajul national prin care judetul Covasna a atras turisti si a castigat notorietate, cum ar fi festivalul mustatilor si festivalul soacrelor, iar anul acesta, in luna mai, va fi organizata prima editie a Festivalului kurtoskolacs-ului, cunoscutul colac secuiesc glazurat cu zahar ars.



Poti fi interesat si de