Festivalul National al Pestelui-PESCIA, la Constanta
Joi, 14 August 2014
Joi, 14 August 2014
Vineri, 15 august, la Constanta, la Pavilionul Expozitional, incepe cea de-a treia editie din 2014 a Festivalului National al Pestelui - PESCIA - Proiect co-finantat prin Programul Operational pentru Pescuit 2007 - 2013 'Are balta peste'.
Evenimentul se va derula intre 15 si 17 august si va reuni producatori, importatori si distribuitori locali de peste, preparate din peste si accesorii pentru prepararea si gatitul pestelui, reprezentanti ai fermelor piscicole si ai baltilor din localitate si din judetul Constanta si din tara, precum si alti operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescaresti).
Editia de la Constanta a Festivalului National al Pestelui - Pescia va aduce va cuprinde activitati precum vanzarea de peste autohton de mare si de apa dulce, precum si peste de import, dar si produse si preparate culinare obtinute din acesta. De asemenea, vor fi expuse spre vanzare si accesorii necesare prepararii pestelui.
Astfel, in cadrul evenimentului vor fi prezenti: producatori si procesatori de peste si produse din peste, magazine de desfacere, restaurante si firme de catering care vor oferi mancaruri preparate pe baza de peste;
Expunerea de echipamente dedicate pasionatilor de pescuit;
Demonstratii, degustari si conferinte sustinute in fata publicului de catre bucatari profesionisti care vor invata publicul despre: evaluarea prospetimii pestelui, transarea acestuia, modalitati de condimentare si gatit;
Conferinte sustinute de nutritionisti si profesori de biologie despre beneficiile consumului de peste si respectiv speciile de peste existente in Marea Neagra si apele dulci.
Activitati din programul Festivalului National al Pestelui Pescia 2014 - Constanta:
Vineri, 15 august:
- Ora 13:00, 'lectii de biologie marina' sustinuta de Camelia Mihaila, profesoara de biologie la Liceul Teoretic 'Ovidius' Constanta
- Ora 15:00, au loc:
conferinta cu tema "Acvacultura in Romania" sustinuta de Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Ro-Fish. Conferinta va fi urmata de demonstratia de gatit pe parcursul careia Don Mariano, specialist in peste si fructe de mare, va prepara si va da spre degustare celor prezenti 'crap la gratar cu umplutura surpriza'.
atelier de preparat 'sushi', urmat de degustare la standul Sushi Ya, singurul restaurant de sushi din Constanta ai carui reprezentanti vor prepara sushi in fata vizitatorilor si vor relata povestea (istoric si feluri de sushi) acestui preparat gastronomic asiatic.
Sambata, 16 august: - ora 12:00, Conferinta cu tema "Acvacultura in Europa" sustinuta de Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Ro-Fish. Aceasta va fi urmata de demonstratie de gatit in care acelasi Don Mariano va prepara 'midii jumatate cochilie a la Victorita':
- Ora 13:00, scurta conferinta de nutritie despre beneficiile consumului de peste asupra organismului uman, sustinuta de Dina Ivanov, trainer si tehnician nutritionist acreditat.
- Ora 15:00, conferinta despre tipurile de peste din bazinul Dunarii, urmata de demonstratie de gatit 'storceagul, regina ciorbelor pescaresti'
- Ora 16:00, seminar despre 'sushi' si demonstratie de preparare la standul Sushi Ya, singurul restaurant de sushi din Constanta. Se va prepara sushi in fata vizitatorilor si se va relata povestea (istoric si feluri de sushi) acestui preparat gastronomic asiatic.
Duminica, 17 august: - ora 11:30, scurta conferinta de nutritie despre beneficiile consumului de peste asupra organismului uman, sustinuta de Dina Ivanov, trainer si tehnician nutritionist acreditat.
- Ora 12:00, conferinta despre tipurile de peste din bazinul Dunarii
- Ora 12:30, demonstratie de gatit cu degustare scoici in sos de vin
Vizitatorii constanteni vor avea parte de multe surprize, printre care si tombole cu premii constand in echipamente de pescuit.
Intrarea la editia PESCIA 2014 Constanta va fi libera.
Expozitiile din cadrul evenimentului vor fi deschise vineri si sambata intre orele 10:00 - 20:00, iar duminica intre orele 10:00 - 16:00.
Festivalul National al Pestelui, PESCIA 2014 s-a derulat deja pe parcursul a doua editii, la Targu Jiu (16-18 mai) si Cluj-Napoca (20 - 22 iunie). Editia de Constanta va fi urmata de cele din:
3-5 octombrie, Bucuresti
24 -26 octombrie, Iasi
PESCIA se doreste a fi cel mai complex festival dedicat pestelui din Romania, locul in care amatorii consumului de peste si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peste si fructe de mare, operatori din sectorul cresterii si comercializarii pestelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.
PESCIA are drept obiectiv principal cresterea consumului de peste in Romania si constientizarea de catre publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum si popularizarea unor specii mai putin cunoscute in Romania si a prepararii lor. Acest obiectiv al evenimentului se pliaza si pe fondul datelor difuzate in 2013 opiniei publice de catre Asociatia Piscicultorilor din Romania. Potrivit acestor date, tara noastra se afla printre ultimele din Europa, in ceea ce priveste consumul de peste, un roman mancand anual, in medie, mai putin de 5 kilograme, in timp ce consumul mediu in Uniunea Europeana este de 20 de kilograme anual.
De asemenea, Festivalul National al Pestelui isi propune cresterea increderii populatiei in marcile comerciale operate de jucatorii din industria piscicola nationala (ferme piscicole, procesatori de peste, magazine de desfacere si comercializare etc.).
Un alt obiectiv al festivalului este cresterea numarului de activitati in ramurile conexe industriei de resort si anume, pescuitul sportiv si turismul piscicol.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...