Fermierul Dimitrie Musca avertizeaza ca pretul carnii de porc s-ar putea dubla

Fermierul Dimitrie Musca avertizeaza ca pretul carnii de porc s-ar putea dubla


Unul dintre cei mai mari fermieri din Romania, Dimitrie Musca, avertizeaza ca pretul carnii de porc s-ar putea dubla in urmatoarea perioada, din cauza scumpirii energiei, a furajelor si din cauza pestei porcine africane, care a redus efectivele de animale, iar in tara s-ar mai produce doar 15% din consumul de carne.

Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Musca, a declarat ca scumpirea alimentelor 'are loc galopant', iar carnea de porc urmeaza sa se scumpeasca tot mai mult.

 

'Principala cauza sigur ca este cresterea preturilor furajelor, dar nu mai putin cresterea pretului la energia electrica si la gazul metan care se foloseste in agricultura, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru ca abatorizare, fabrica de lapte, paine, nu se pot face fara gaz. Pretul porumbului a crescut la 1,5 - 1,6 lei, dar nu este la cel mai inalt nivel la care ar urma sa fie', a spus Musca.

 

In cazul carnii de porc, fermierul a spus ca o alta cauza majora pentru scumpirile care au avut loc si vor urma este pesta porcina africana, care a redus efectivele de porci din Romania, iar 'la ora actuala se importa circa 85% din carnea de porc consumata in Romania'.

 

Directorul CAI Curtici considera ca autoritatile nu au luat masuri suficiente pentru a se combate pesta porcina, iar porcii mistreti sunt in continuare principalul vector de raspandire a bolii.

 

'Nu au facut dezinfectare, nu au facut ingroparea cadavrelor din padure (ale porcilor mistreti - n.r.). Toate tarile din Europa fac goana pentru a distruge si a preintampina raspandirea pestei porcine africane, la noi mistretul s-a dovedit foarte clar ca a fost vectorul cel mai important. Nu gospodariile populatiei au fost cel mai important vector, pentru ca la gospodarii se intervine foarte usor, repede vin DSV-urile si omoara porcii si au rezolvat problema. Daca n-ar mai fi acest vector care este mistretul, in mod sigur am putea stapani aceasta treaba', a spus Musca.

 

El crede ca 'singura sansa' este ca populatia de mistreti sa fie 'distrusa in totalitate', iar repopularea sa se faca dupa cativa ani, cand pesta a disparut complet din Romania.

 

In 2021, peste 20.000 de porci dintr-o ferma a CAI Curtici au fost ucisi preventiv din cauza pestei porcine africane.

 

'Am repopulat, am facut investitii de 10 milioane de lei in complex, dar acum eu ce garantie am ca nu vine la mine din nou pesta? Pentru ca mistreti sunt. In aceasta saptamana, la 15 kilometri de sediul nostru s-a impuscat un porc mistret', a spus fermierul.

 

El a declarat ca 'pretul carnii de porc se va dubla' si 'se va ajunge ca un cotlet sau ceafa sa fie 40 lei kilogramul, unde era 20 - 22 de lei'.

 

'Se va duce (pretul - n.r.) pentru ca noi nu mai avem (carne - n.r.) daca noi astazi mai producem 15%, este o realitate crunta', a spus Musca.

 

CAI Curtici gestioneaza ferme care au in total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole si 36 de magazine de desfacere, in special pentru carne, produse din carne si lactate.



Poti fi interesat si de