Fermierii timiseni vor sa creeze un nucleu de crestere a rasei Mangalita in vestul tarii

Fermierii timiseni vor sa creeze un nucleu de crestere a rasei Mangalita in vestul tarii


Fermierii timiseni vor sa creeze in judet un nucleu de crestere a rasei de porc Mangalita, numit si porcul-somon, pentru ca are in grasime colesterol 'bun', care nu afecteaza vasele de sange.

mangalitsa1Fermierii timiseni vor sa creeze in judet un nucleu de crestere a rasei de porc Mangalita, numit si porcul-somon, pentru ca are in grasime colesterol 'bun', care nu afecteaza vasele de sange.


'Vrem sa facem lobby pentru Mangalita, pentru ca si in Timis sa inceapa cresterea porcului de Mangalita, pentru ca pretul e bun la vanzare fie pe viu, fie pe produs finit - salam, jumari, slanina. De aceea, vrem sa infiintam un nucleu al crescatorilor de Mangalita pentru zona de vest, pentru cei care vor sa cumpere purcei sau produse traditionale din aceasta rasa si sunt nevoiti, in prezent, sa mearga la Turda, unde este un astfel de centru', a declarat vineri pentru Agerpres prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Timis.

In judet sunt doar trei proprietari cu cateva capete de Mangalita, in schimb in Ungaria s-a dezvoltat foarte mult acest sector.

'Rasa Mangalita este protejata ca rezerva de gene, pentru calitatile sale, fiind pe cale de disparitie. In Romania mai sunt cateva zeci de mii de capete, iar la nivelul judetul Timis, doar vreo 60', spune dr. Tiberiu Lelescu, fost director executiv al DADR Timis.

Pentru promovarea porcinelor Mangalita in Banat, specialistii de la USAB Timisoara organizeaza un seminar cu aceasta tema, la care vor participa si cativa fermieri din Turda, care vor aduce si doua perechi de suine din aceasta rasa spre prezentare. 'Vom tine seminarul despre importanta raselor de Mangalita si a produselor traditionale din Mangalita, care sunt foarte scumpe; cel mai ieftin produs, slanina de la acesti porci, este de 35 de lei/kg. Trebuie sa vada si studentii aceasta rasa, care sunt diferentele fata de altele', a punctat Petanec.

Rasa Mangalita a fost obtinuta in urma incrucisarii suinelor autohtone, a mistretului si a porcului Sumadia de talie mare, cu parul lung si cret (din Principatul Serbiei), in Imperiul Habsburgic, in urma cu doua veacuri, prima atestare a sa pe teritoriul actual al Romaniei fiind la Chisinau-Cris, pe mosia arhiducelui Iosif Anton, unul dintre fiii imparatului austriac Leopold al II-lea. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt si acoperit cu par inelat.

Chiar daca rasa ajunge la 100 de kilograme abia dupa 15 luni, in timp ce competitorii din rasele York, Landrace sau Marele Alb au o rata de crestere mult mai rapida (in doar sase luni), Mangalita prezinta multe alte avantaje: nu este pretentioasa, rezista la temperaturi scazute si presupune cheltuieli mici de intretinere.

La ora actuala, Timisul este pe primul loc in tara in ceea ce priveste efectivele de porcine, cu circa 90.000 de capete in sectorului gospodariilor populatiei si 500.000 de capete in ferme (7 ferme de scroafe, unde se produc purcei), dar efectivul rulat este mult mai mare, trecand de 1 milion de capete pe an.



Poti fi interesat si de