Fermierii sunt in alerta din cauza focarului de PPA din Satu Mare

Fermierii sunt in alerta din cauza focarului de PPA din Satu Mare


Pesta porcina africana (PPA) a reaparut in Romania, pe raza localitatii Micula, in judetul Satu Mare, iar singura cale de a preveni imbolnavirea animalelor este respectarea cu strictete a unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase, potrivit Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

pesta porcina fermieriPesta porcina africana (PPA) a reaparut in Romania, pe raza localitatii Micula, in judetul Satu Mare, iar singura cale de a preveni imbolnavirea animalelor este respectarea cu strictete a unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase, potrivit Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).


"Recomandam tuturor crescatorilor de porcine sa intareasca masurile de biosecuritate in ferme. Singura cale de a preveni imbolnavirea animalelor este respectarea cu strictete a unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase. Pesta porcina africana este o boala virala, cu evolutie rapida si mortalitate de 100%. Aceasta boala afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine, de toate varstele si sexele, avand o perioada de incubatie de 3-15 zile in mod obisnuit sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii - chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca este vorba de pesta porcina africana", a declarat dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Virusul PPA supravietuieste timp de 6-10 zile in fecalele animalelor infectate, pana la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic si mai multi ani in carnea de porc congelata.

Potrivit sursei citate, virusul depistat in judetul Satu Mare a fost confirmat vineri de autoritatile romane si de Organizatia Internationala pentru Epizootii (OIE).

Primul focar de pesta porcina africana a fost confirmat in 2017, in Romania, la porcii dintr-o gopodarie de la periferia municipiului Satu Mare, iar ancheta epidemiologica efectuata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a aratat ca virusul ar fi fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate provenite din Ucraina.

Dupa primirea confirmarii focarului de pesta porcina africana, ANSVSA notifica structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor. De asemenea, urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, iar Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii si masurile care trebuie respectate de Romania, inclusiv perioada pentru care aceste restrictii vor fi aplicate.

In zona va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor, provenite de la acestea.

"Odata instalata pesta porcina africana, cheltuielile sunt foarte mari, determinate de doua aspect importante: cele referitoare la combaterea raspandirii bolii si cele determinate de pierderile producatorilor, carora li se aplica restrictii la comertul intracomunitar si la export", precizeaza reprezentantii ACEBOP.

Anul trecut, virusul pestei porcine africana era activ in opt tari, respectiv Polonia, tarile Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina si Cehia.

Zilele trecute, Germania a anuntat ca este in stare de alerta maxima, dupa ce descoperirea unor noi cazuri de pesta porcina africana in Polonia si Cehia a crescut riscul ca boala sa treaca granita, transmite DPA.

Un purtator de cuvant de la institutul de sanatate animala Friedrich Loeffler Institute (FLI) a declarat marti ca exista un risc ca oamenii sa transporte boala peste granita. Un risc deosebit il reprezinta deseurile alimentare colectate de la spatiile de servicii de pe autostrazi pentru a fi depozitate.

Pesta porcina africana a progresat spre vest incepand din Georgia si Rusia pana la granita de est a Uniunii Europene, pana acum fiind semnalata in sase state membre UE. Fermierii germani au solicitat extragerea a 70% din populatia de mistreti salbatici din aceasta tara, pentru a opri raspandirea pestei porcine africane provenita din Europa de Est, o solicitare care este privita favorabil de Guvernul de la Berlin.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru animalele care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele bolnave.

Specialistii veterinari mentioneaza ca pesta porcina africana nu se transmite de la animal la om.



Poti fi interesat si de