Fermierii slovaci investesc in biogaz ca alternativa la instabilitatea preturilor din agricultura

Fermierii slovaci investesc in biogaz ca alternativa la instabilitatea preturilor din agricultura


O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor.

fermieri-feadr1O investitie de 5 milioane de euro intr-o instalatie pentru producerea de biogaz, finantata in proportie de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, reprezinta alternativa stabila, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociatia agricola din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia in fata instabilitatii preturilor produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor.

"Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultura am decis sa diversificam activitatile agricole si sa investim in constructia unei instalatii pentru producerea de biogaz in Smolinske si sa utilizam resurse regenerabile. Ne-am dorit o investitie stabila pentru asociatia noastra intrucat preturile produselor rezultate din productia agricola sau din cresterea animalelor erau nesigure. In schimb, pretul energiei era stabil pentru o perioada de 10 ani si astfel am putut planifica niste costuri", a declarat Roman Ruzicka, presedintele asociatiei agricole Smolinske, pentru jurnalistii romani aflati intr-o vizita externa la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Proiectul - in valoare totala de 5 milioane de euro - a fost contractat in ianuarie 2010 si a fost finalizat un an mai tarziu, in martie 2011, iar cofinantarea a fost asigurata prin contractarea unui credit bancar.
Investitia a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile in biogaz, iar materialul rezultat dupa scoaterea biogazului este folosit ca ingrasamant pentru terenuri, prevenind astfel si eroziunea solului.

"Am ales sa investim intr-o solutie umeda, folosind amestecul de reziduuri de animale cu apa, pentru ca aduce mai repede beneficii si rezolva, totodata, si o problema de mediu. Producem un megawatt pe ora de energie electrica, maximum la care putem primi subventia. Intentionam sa mai facem si un grajd pentru animale de unde sa provina materia prima. Toate reziduurile vor fi colectate si vor ajunge direct la statia de biogaz. Lucram la 90% din capacitate ceea ce ne asigura afaceri de 85.000 - 90.000 de euro lunar", a precizat presedintele asociatiei.
In ceea ce priveste pretul energiei pe care o produce, seful asociatiei a afirmat ca pentru activitatea lor cumpara energie, "pentru ca este mai ieftina decat cea pe care o producem, care este subventionata".

Intrebat despre conditiile de creditare pentru cei care acceseaza fonduri europene, Ruzicka a subliniat ca pe piata slovaca creditele sunt accesibile "daca exista garantii", desi cei care achizitioneaza fonduri europene nu au tratament preferential, iar uneori, "am impresia ca pentru cei din agricultura creditele sunt chiar mai dezavantajoase decat pentru cei din industrie".
"In Slovacia, nu functioneaza niciun un fond de garantare. Am garantat cu toata tehnologia si cu cladirile si terenurile pentru acest credit obtinut cu o dobanda de 9% si pe care il vom rambursa in 10 ani", a adaugat Ruzicka, citat de Agerpres.

Seful asociatiei agricole din Smolinske a mentionat ca in Slovacia nu este foarte greu sa accesezi fonduri europene, "daca proiectul este bine facut si sunt garantii in spate", decizia tine insa si de cat este de profitabil este pentruagricultori. "Noi am preconizat o perioada de 6-8 ani pentru amortizarea acestei investitii, insa cred ca se va mai intinde cu inca un an", a mai spus reprezentantul agricultorilor slovaci.

Potrivit sursei citate, productia agricola in Slovacia a crescut in ultimii ani iar in prezent exista un "razboi" pe achizitia de silozuri pentru ca sunt mai multe statii de biogaz, respectiv cinci finalizate, dar mult mai multe in curs de finalizare.

Asociatia slovaca are in administrare 1.500 de hectare de terenuri agricole, de pe care rezulta materia prima, masa verde utilizata pentru furajarea animalelor, insa mai achizitioneaza anual in jur de 20-30% din necesar si de la altii. Pentru ca tehnologiile folosite sunt de ultima generatie, totul fiind automatizat, statia de biogaz functioneaza cu doar trei angajati.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), fosta APDRP, organizeaza o vizita in Slovacia, in perioada 17-22 august, la proiecte de succes realizate din FEADR, in cadrul careia se va merge la nu mai putin de 10 proiecte pentru care se vor parcurge peste o mie de kilometri.

Slovacia este o tara din Europa Centrala, membra a Uniunii Europene din 2004, cu o populatie de 5 milioane de locuitori si o suprafata de 49.000 kilometri patrati.
Agricultura din Slovacia se caracterizeaza printr-un grad ridicat de arendare a pamantului, circa 95%, si cu numai 5% terenuri proprii, fiind axata cu precadere pe productia vegetala. Agricultura contribuie cu 3,8% la PIB-ul tarii si utilizeaza aproximativ 6% din forta de munca.

Populatia activa din agricultura este de 153.932 de locuitori, iar suprafata agricola totala este de 1,9 milioane hectare, din care terenuri arabile de 1,6 milioane hectare. Circa 200.000 de hectare sunt irigate.

De asemenea, 83,3% din terenuri, respectiv 1,054 milioane hectare sunt detinute de persoane fizice, 110.932 hectare, 8,6%, de persoane juridice private, iar 99.415 hectare (8,1%) se afla in proprietatea statului.



Poti fi interesat si de