Fermierii pot accesa credite garantate de stat echivalente a „De 5 ori subventia”

Fermierii pot accesa credite garantate de stat echivalente a „De 5 ori subventia”


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) creste valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa in conditii avantajoase, in baza adeverintelor emise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), iar 'Programul de 3 ori subventia' devine 'Programul de 5 ori subventia', anunta institutia.

Astfel, in baza OUG 43/2013, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda garantii in favoarea institutiilor finantatoare cu care are incheiate Conventii de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a caror valoare se ridica la 'De 5 ori subventia'.

 

'In urma discutiilor cu fermierii si a consultarilor cu reprezentantii mediului bancar, am majorat valoarea creditelor garantate de stat pe care fermierii le pot solicita in baza adeverintelor eliberate de APIA. Astfel, 'Programul de 3 ori subventia' devine 'Programul de 5 ori subventia', ceea ce inseamna ca fermierii pot solicita acum credite echivalente cu valoarea subventiei cuvenite pe 5 ani. Acest instrument ofera fermierilor capitalul de lucru atat de necesar, la o dobanda foarte buna, dar si predictibilitatea de care au nevoie pentru a-si dezvolta afacerea, in conditiile in care plafonul de alocare este garantat de catre Ministerul Agriculturii prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). FGCR are deja incheiate Conventii de lucru, pentru garantarea creditelor 'De 5 ori subventia' cu 7 institutii finantatoare, iar cu alte 3 institutii finantatoare conventiile sunt in curs de semnare', a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

Creditele se acorda pentru finantarea activitatii curente/capitalului de lucru in agricultura, atat in sectorul vegetal cat si pentru sectorul zootehnic, pentru masurile de ameliorare, cele de bunastare si pentru schemele de sprijin cuplat pentru cresterea animalelor (SCZ), pe baza adeverintelor emise de APIA.

 

MADR reaminteste ca, incepand cu anul 2019, pentru garantiile acordate in baza OUG 43/2013, comisionul de garantare a fost diminuat la 1,6% (prima unica) pe an pentru toate categoriile de beneficiari, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfasoara activitati economice, etc.), inclusiv pentru societatile nou infiintate sau care nu au mai beneficiat de credite.

 

In cazul creditelor 'De 5 ori subventia', FGCR garanteaza pana la 80% din valoarea creditelor noi acordate: beneficiarilor care nu au in derulare o finantare pe baza adeverintei eliberate de APIA si nici nu au incasat avans in baza acesteia si care nu pot depasi de 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei, precum si beneficiarilor care nu au in derulare o finantare pe baza adeverintei eliberate de APIA si care au incasat avans/plata integrala ce nu pot depasi de 4 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei. Aceasta prevedere se aplica pana la eliberarea de catre APIA a adeverintelor aferente anului agricol urmator.

 

De asemenea, FGCR garanteaza pana la 80% din suma cu care se majoreaza valoarea creditului acordat fara garantie FGCR, in cazul creditelor acordate anterior solicitarii de garantare, pe baza adeverintelor eliberate de APIA, pentru care institutia finantatoare a aprobat majorarea valorii pana la concurenta valorii de maxim 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei eliberate de APIA si pentru care beneficiarul nu a incasat avans.



Poti fi interesat si de