Fermierii mizeaza pe noul PNDR si pe finantarea CEC Bank

Fermierii mizeaza pe noul PNDR si pe finantarea CEC Bank


Fermierii mizeaza pe noul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) depus pentru aprobare la Comisia Europeana si pe semnarea unui parteneriat cu CEC Bank pentru finantarea proiectelor, a declarat, marti, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Bogdan Buzescu, intr-o conferinta de specialitate.

fermierii1Fermierii mizeaza pe noul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) depus pentru aprobare la Comisia Europeana si pe semnarea unui parteneriat cu CEC Bank pentru finantarea proiectelor, a declarat, marti, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR), Bogdan Buzescu, intr-o conferinta de specialitate.


"Multi fermieri tineri au nevoie de sprijin in proiectele de consultanta. Pentru asta, noi ne organizam intr-un proiect national cu infiintarea de centre judetene ale CATAR pe care le vom transforma in camere agricole in perioada care urmeaza si pe care le vom utila pana la sfarsitul anului cu consultanti camerali pregatiti sa scrie proiecte. Mizam pe acest nou Program National pentru Dezvoltare Rurala, mizam pe un parteneriat deschis cu APIA. De altfel, aceste centre ale CATAR au menirea sa participe la fluidizarea aprobarii proiectelor si la dezvoltarea parteneriatelor cu toti actorii implicati, pentru ca aici nu vorbim doar de fermieri si tarani vorbim si de asociatiile lor si, bineinteles, de primarii, pentru ca sunt averi comune pe care, la nivel local, trebuie sa le puna in valoare impreuna pe strategiile actuale', a precizat Bogdan Buzescu, la cea de-a IV-a editie a "Conferintelor AGROstandard".

Conferinta 'Vara fierbinte a agriculturii romanesti - Solutii reale de finantare a agriculturii. Gaurile negre ale agriculturii romanesti' a pus in discutie o serie de probleme legate de decapitalizarea agriculturii, de finantarea fermierilor prin CEC Bank si prin noul PNDR, despre functionarea fondului mutual de creditare a fermierilor.

"Pentru a accesa fondurile europene, avem nevoie de cofinantare, iar pentru aceasta ne gandim ca, firesc pentru noi toti, avand in vedere ca aproape 50% din populatia Romaniei este in mediul rural, CEC-ul trebuie sa vina in parteneriat. In perioada imediat urmatoare, CATAR vrea sa semneze un protocol de parteneriat cu CEC-ul astfel incat dosarele de finantare propuse prin camerele agricole CATAR sa aiba acces rapid la aprobarile de cofinantare, noi stabilind criteriile in comun si scurtand cat de mult toata procedura de aprobare. Sigur ca nu putem spune 'nu' si altor banci, dar suntem mai deschisi catre o banca detinuta de statul roman si de poporul roman, cata vreme aceasta banca este orientata spre dezvoltare rurala in primul rand si mai putin catre profit. Daca CEC-ul accepta termene de rambursare de pana la 10 ani si contractele de cofinantare ii asigura pe membrii nostri ca nu vor ramane fara pamanturi, fara utilaje si fara scule, sigur ca, de aceea, ne gandim la CEC si vrem sa fie un partener real in agricultura romaneasca', spune Bogdan Buzescu.

Romania doreste sa mentina "Plata directa pe suprafata' din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pana in anul 2020, inclusiv, dar, in acelasi timp, trebuie sa intocmeasca o lista neagra cu beneficiarii care vor fi exclusi de la acest tip de plati, conform reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Prin noul PNDR vom finanta cu precadere fermele mici, familiale din zona de deal si munte si mai putin pe cele de la campie. Fermele mici si mijlocii din Romania au nevoie de sprijin pentru a deveni viabile si pentru a fi orientate catre piata. Pentru a valorifica potentialul acestor ferme, sunt necesare investitii de modernizare, precum constructii, echipamente, utilaje, facilitati post recoltare, drumuri de acces, mijloace de productie. Tinerii fermieri reprezinta categoria de baza care poate sa imbunatateasca productivitatea exploatatiilor agricole si cresterea accesului pe piata', a spus directorul adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura /APIA/ verifica, in aceasta perioada, la fata locului, suprafetele agricole declarate de fermieri in cererile unice de plata pentru anul 2014 si, in cazul in care solicitantul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, cererea se respinge.

La conferinta au participat fermieri din toate sectoarele agricole, membri ai principalelor confederatii de agricultori din Romania, presedinti de asociatii, oficiali MADR si ai institutiilor subordonate, companii, banci, firme de leasing, companii de asigurari, consultanti, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de