Fermierii maramureseni vor sa recupereze Bruna de Maramures

Fermierii maramureseni vor sa recupereze Bruna de Maramures


Rasa de vaci Bruna de Maramures, cunoscuta ca una pentru carne, aproape disparuta din gospodariile taranilor si a micilor ferme, va fi recuperata si introdusa in circuitul zootehnic din judet.

ferm maramRasa de vaci Bruna de Maramures, cunoscuta ca una pentru carne, aproape disparuta din gospodariile taranilor si a micilor ferme, va fi recuperata si introdusa in circuitul zootehnic din judet.

Rasa de vaci Bruna de Maramures mai pastreaza o urma prin gospodariile taranilor din satele de munte si cred ca de aici am putea recupera o mare parte din materialul genetic apt sa readuca rasa de carne in atentia crescatorilor de animale, a celor care practica zootehnia. E una dintre rasele autohtone care se preteaza la clima specifica nord-vestului tarii, a zonelor de munte in general, o rasa de vaci nu foarte pretentioasa, insa care, ingrijita corespunzator, poate aduce beneficii insemnate fermierilor. Impreuna cu alti parteneri din zootehnie, cateva asociatii agricole suntem pe punctul de a incepe recuperarea acestei rase de vaci pentru a fi reintrodusa in micile si marile ferme din judet. Cred, si experienta profesionala m-a convins, ca avem aceasta capacitate, ca putem urni lucrurile din loc. Sincer, nimeni nu s-ar fi gandit ca, la mai bine de 20 de ani de la diminuarea acestei rase, ne vom apuca sa recuperam un bun care a facut faima in zootehnia romanesca, a declarat pentru AGERPRES fermierul Anton Rohian.

Acesta a mai precizat ca rasa de vaci Bruna de Maramures este compatibila cu majoritatea raselor de carne din UE, iar daca rezultatele vor fi pozitive, carnea ar putea fi exportata.

Pe langa oferta de carne facuta pe piata locala, in cazul care lucrurile evolueaza pozitiv, carnea ar mai putea fi exportata in UE, daca fireste indeplinim toate conditiile. Francezii detin doua rase de vaci pentru carne, aproape identice Brunei noastre, si cred ca am fi compatibili sa intram intr-o asemenea competitie. Desfacerea pe piata interna s-ar putea face in judet, in primul rand printr-un lant de magazine a unor fermieri care deja functioneaza, dar si prin magazinele specializate in desfacere. Pana la sfarsitul anului 1989, in comuna Grosi, situata in vecinatatea municipiului Baia Mare, exista o ferma pilot destinata acestei rase, in municipiul Sighetu Marmatiei - un centru de cercetari, iar Baia Mare avea un centru de recoltare genetica, care, din pacate, nu mai functioneaza, a spus Anton Rohian.

Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din judetul Maramures, Florin Lazea, a spus ca viitorul rasei Bruna de Maramures depinde de capacitatea fermierilor in a integra rasa de vaci si materialul genetic apt sa asigure continuarea acesteia.

E un inceput promitator, dar la mijloc trebuie sa avem in vedere calitatea materialului genetic necesar continuarii rasei si cred ca, cel mai important lucru, disponibilitatea fermierilor. Daca oamenii vor intelege ca avem o rasa de calitate care merita toata atentia, posibilitati de desfacere pe piata locala si regionala, atunci Bruna de Maramures e un deja bun recastigat, a spus Florin Lazea.

Potrivit specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, majoritatea fermierilor care practica zootehnia in judet au adoptat rasa de vaci Baltata Romaneasca pentru lapte si un numar infim cresc animale pentru carne.

Conform unei statisticii oficiale din anii 90, rasa bruna de Maramures era estimata la peste 150.000 de capete. Odata cu disparitia fostelor CAP-uri si IAS-uri, aceasta rasa de vaci aproape a disparut, un numar redus de exemplare fiind pastrat in gospodariile din satele de munte din judet.SaveSave



Poti fi interesat si de