Fermierii italieni trag un semnal de alarma cu privire la raspandirea pestei porcine

Fermierii italieni trag un semnal de alarma cu privire la raspandirea pestei porcine


Fermierii italieni au trimis un semnal de alarma Guvernului condus de Mario Draghi cu privire la raspandirea pestei porcine africane in peninsula, unde mai multe cazuri de PPA au fost identificate in nord-vest si in regiunea din jurul Romei, transmite AFP.

Intr-o scrisoare trimisa premierului Mario Draghi, Coldiretti, mai mare asociatie reprezentativa a fermierilor italieni, cere 'noi interventii rapide pentru sacrificarea si lupta impotriva porcilor mistreti in toata tara pentru a opri extinderea pestei porcine africane'.

 

Potrivit Coldiretti, acest virus extrem de contagios 'pune in pericol 29.000 de crescatorii italiene si un sector economic strategic care genereaza o cifra de afaceri anuala de 20 de miliarde de euro si asigura locuri de munca pentru 100.000 de persoane'.

 

Acest avertisment vine in urma unui plan de urgenta pentru a tine sub control virusul pestei porcine in regiunea Roma, unde in acest an au fost identificate opt cazuri de pesta, dintre care trei in cursul zilei de marti. A fost stabilita o zona rosie pe un perimetru de 65 de kilometri in nordul capitalei italiene.

 

'Un plan de sacrificare va fi lansat in decurs de o luna', a precizat secretarul de stat de la Ministerul Sanatatii, Andrea Costa.

 

Primele cazuri de pesta porcina africana in Italia au fost identificate in luna ianuarie in regiunea Piemont (nord-vestul Italiei). Regiunea vecina Liguria este si ea afectata de pesta porcina africana.

 

Coldiretti cere in special 'o actiune radicala de reducere a populatiei de mistreti, a carora proliferare a devenit imposibil de gestionat', o actiune indispensabila pentru a proteja imaginea Romei in Italia si la nivel mondial, potrivit organizatiei reprezentative.

 

Mass media si retelele sociale au difuzat in ultimele luni imagini cu familii de mistreti care se plimba prin cartierele rezidentiale din Roma si se hranesc de la ghenele de gunoi.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii dar este mortala pentru porci. Boala a aparut in Africa de unde s-a raspandit in Europa si Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci si a modificat industria globala a carnii de porc si a nutretului.Poti fi interesat si de