Fermierii inlocuiesc vacile de lapte cu rasele de carne, considerate mai rentabile

Fermierii inlocuiesc vacile de lapte cu rasele de carne, considerate mai rentabile


O serie de fermieri din judetul Mures au decis sa se reprofileze si sa renunte la cresterea vacilor de lapte, in favoarea raselor de carne, considerate mult mai rentabile, atat ca pret, cat si ca timp de munca, a declarat fermierul Iacob Craciun, din Sanpetru de Campie.

El a aratat ca aceasta schimbare are loc pe fondul unei lipse acute de forta de munca in fermele de animale.

 

"Angus e o rasa careia ii merge bine in zonele mai putin fertile, mananca orice, chiar se simte bine, viteilor le merge bine, au 6-8 saptamani si trec deja de 250 de kilograme, prin noiembrie, pe cand ii intarcam, ajung la 380-400 de kilograme. In 2008, am avut o ferma de vaci de lapte si am cumparat o juninca Hosltein care era montata cu Angus. Vitica de la ea a facut un spor cu 22 kilograme intr-un an pe langa Baltata noastra, desi, ca gabarit, era mai mica cu 22 de centimeri decat Baltata. Si asta m-a facut ca, in 2009, sa cumpar sapte femele si un mascul. Au costat in jur de 2.800 euro ca vitele, acum cred ca pretul e mult mai mare. La carne nu primim nimic in plus fata de alte rase, dar aceste bovine au un spor de crestere deosebit. La 4-5 luni viteii au, in medie, cam 780 de kilograme. Din pacate, nu mai sunt oameni dispusi sa munceasca cu animalele, asa ca lucram noi, doar in familie", a afirmat fermierul Iacob Craciun.

 

Acum, in ferma familiei Craciun din Sanpetru de Campie sunt circa 300 de bovine din rasa scotiana Angus, care au o carne apreciata, fiind servita ca o delicatesa in restaurante.

 

Cazul fermei din Sanpetru de Campie care s-a reprofilat din ferma de lapte in ferma pentru cresterea vacilor de carne nu este singular in judet, si alti fermieri fiind in situatia ca gasesc tot mai greu angajati.



Poti fi interesat si de