Fermierii germani nu vor ca sezonierii sa beneficieze de salariul minim
Joi, 05 Decembrie 2013
Joi, 05 Decembrie 2013
Fermierii germani vor incerca sa faca presiuni asupra viitorului guvern pentru ca muncitorii sezonieri sa nu beneficieze de salariul minim, o masura care ar urma sa intre in vigoare in 2015, a declarat miercuri presedintele federatiei fermierilor germani, transmite AFP. In 2011, ultimul an pentru care sunt disponibile astfel de date, in agricultura germana lucrau 320.000 de muncitori sezonieri, dintre care 140.000 de romani si de 135.000 polonezi, sustine Federatia fermierilor germani (DBV). Muncitorii sezonieri reprezinta aproximativ 30% din mana de lucru totala din sectorul agricol (1,1 milioane de persoane).
'In ceea ce ii priveste pe muncitorii sezonieri va trebui sa mai vorbim', a declarat intr-o conferinta de presa presedintele DBV, Joachim Rukwied. 'Majoritatea dintre ei nu au domiciliul principal in Germania si nu sunt aici decat pentru doua-trei luni', ceea ce inseamna ca nu li se aplica prevederile salariului minim, considera Rukwied.
Saptamana trecuta, guvernul de mare coalitie format din blocul conservator (CDU/CSU), al cancelarului Angela Merkel, si Partidul Social-Democrat (SPD), a anuntat ca a ajuns la un acord pentru introducerea unui salariu minim generalizat de 8,50 de euro pe ora, incepand de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care in prezent acest gen de masura nu exista in Germania.
Acordul convenit de cele doua forte din guvernul mare coalitie nu prevede daca muncitorii sezonierii vor beneficia si ei de salariul minim, precizand doar ca legea privind introducerea salariului minim va fi elaborata 'pe baza dialogului intre angajatori si salariati din toate sectoarele pentru a tine cont de problemele posibile, de exemplu in ceea ce priveste muncitorii sezonieri'.
In acest an, pentru prima data de la reunificare, partenerii sociali germani s-au pus de acord sa plateasca un salariu minim de sapte euro pe ora pentru muncitorii din Vestul Germaniei urmand ca acelasi plafon sa se aplice si muncitorilor fin fosta RDG incepand de anul viitor
.
In replica, agricultorii francezi au salutat anuntul privind introducerea salariului minim in Germania, apreciind ca masura va corecta dezavantajul de care sufera producatorii francezi in raport cu vecinii lor germani. In Franta, salariul minim se aplica tuturor salariatilor, inclusiv muncitorilor sezonieri.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...