Fermierii din sudul Europei, nevoiti sa isi sacrifice animalele din lipsa nutretului

Fermierii din sudul Europei, nevoiti sa isi sacrifice animalele din lipsa nutretului


Carlo Vittorio Ferrari, care are o ferma cu 2.000 de porci in apropiere de orasul Cremona din nordul Italiei, se teme ca afacerea sa este in pericol din cauza conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina este un mare furnizor mondial de nutret, iar invazia declansata de Rusia a dus la diminuarea stocurilor de nutreturi in tarile din sudul Europei, dependente de importuri.

 

Criza din Ucraina a determinat si Ungaria, Serbia si Republica Moldova sa interzica exporturile de nutreturi, in ideea de a-si proteja aprovizionarea pietei interne, astfel ca au crescut costurile pentru fermierii precum Carlo Vittorio Ferrari, ingrijorati cu privire la viitorul afacerilor lor. Multi se tem ca singura solutia va fi sacrificarea animalelor, daca situatia nu se imbunatateste rapid.

 

"Asta este o afacere de familie. Bunicul meu a trecut-o prin doua razboaie, tatal meu a trecut si el printr-unul, dar eu nu stiu daca vom reusi sa depasim acest razboi", a spus Carlo Vittorio Ferrari.

 

Italia a cerut ca regulile europene care limiteaza ajutoarele de stat care pot fi acordate sectorului sa fie eliminate, in timp ce Spania a luat masuri pentru a permite achizitiile de urgenta de porumb din Argentina si Brazilia.

 

"Am auzit ca unii fermieri si-au sacrificat animalele dar eu vreau sa evit acest lucru. Sunt hotarata sa continui dar sunt foarte ingrijorata", a spus Elisabetta Quaini, care are 1.300 de vaci la ferma sa din Lombardia, nordul Italiei. "Nu doar porumbul ci si soia si numeroase produse deriva te sunt greu de gasit. Este o adevarata lupta sa obtii ce este disponibil", adauga Elisabetta Quaini.

 

Ucraina este unul din primii patru mari exportatori mondiali de porumb, iar inchiderea porturilor sale, din cauza invaziei rusesti, a avut un impact major asupra livrarilor.

 

"Problema este ca acum ne confruntam cu o furtuna perfecta. Atunci cand au incetat exporturile Ucrainei, tari precum Republica Moldova, Serbia si Ungaria au incercat si ele sa opreasca exporturile ca o masura de protectie si ne-am confruntat cu o mare problema la porturile noastre", a declarat Michele Liverini, vicepresedintele producatorului de nutret Mangimi Liverini S.p.A.

 

Spania are cele mai mari efective de animale din Uniunea Europeana, cu aproximativ 58,8 milioane de capete, potrivit datelor UE pentru anul 2021 care acopera efectivele de porci, vaci, oi si capre. Italia este pe locul patru cu aproape 22,5 milioane de capete.

 

Cele doua tari produc o serie de produse alimentare renumite la nivel international precum Mozzarella di Bufala si Prosciutto di Parma in Italia sau Jamon Iberico in Spania.

 

La inceputul acestei luni, cotatiile futures la porumb la bursa Euronext de la Paris au urcat pana la o valoare record de 420 de euro pe tona, dupa o crestere de aproape 50% ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia.

 

Stocurile de nutret au inceput sa se epuizeze si in Spania, un client important al Ucrainei. Agustin de Prada, presedintele Asociatiei fermierilor Asoprovac din regiunea Castilia si Leon spune ca cresterea costurilor a fost una brutala si a generat semne de intrebare cu privire la viabilitatea fermelor. "Atunci cand imi voi vinde animalele, voi aduce altele in loc? Poate ca nu pentru ca nu pot, matematica nu minte", spune Agustin de Prada.

 

Crescatorii de animale spun ca pentru a putea supravietui, consumatorii trebuie sa plateasca mai mult pentru produse precum carne, lapte si oua, ceea ce ar stimula si mai mult inflatia produselor alimentare, care a devenit o problema majora la nivel mondial dupa ce a inceput pandemia de COVID-19.



Poti fi interesat si de