Fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de credite cu garantia statului

Fermierii din sectorul zootehnic vor beneficia de credite cu garantia statului


Beneficiarii Ajutorului National Tranzitoriu si/sau a sprijinului cuplat in sectorul zootehnic vor beneficia de credite garantate de stat, cu o dobanda care nu va depasi ROBOR la 6 luni plus 2%.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ministrul de resort, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fondurilor de garantare si ai CEC Bank, pentru a veni in sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic, care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de COVID, ale evolutiei pestei porcine africane si ale cresterii preturilor la utilitati (energie, gaze naturale).

 

In acest context s-a convenit, pe de-o parte, acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului National Tranzitoriu si/sau sprijinului cuplat in sectorul zootehnic pe baza Adeverintei emise acestora de catre APIA. In acest caz, valoarea creditului va fi cea rezultata din Adeverinta APIA. Totodata, 80% din valoarea creditului se va acoperi cu garantia fondurilor de garantare (optional) iar dobanda finala aplicata beneficiarilor nu va depasi nivelul ROBOR 6 luni + 2%.

 

De asemenea, vor fi acordate credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuitatii activitatii pana la noua recolta si a securitatii alimentare a populatiei. Aceste credite vor fi acordate in urmatoarele conditii: dobanda maxima va fi la nivelul ROBOR la 6 luni plus o marja de 2 puncte procentuale; valoarea creditelor acordate beneficiarilor va fi de maximum 3 milioane euro; garantia fondurilor de garantare este una expresa, neconditionata si irevocabila, aceasta reprezentand 80% din valoarea creditului, dar fara a depasi 2,5 milioane euro, fiind acordata fara a implica elemente de ajutor de stat.

 

"Fondurile de garantare au confirmat ca au capacitatea necesara pentru a acorda garantii si altor banci, care vor finanta in aceleasi conditii fermierii din sectorul zootehnic", se arata in comunicatul citat.

 Poti fi interesat si de