Fermierii au primit aproape 1,75 miliarde euro subventii

Fermierii au primit aproape 1,75 miliarde euro subventii


Subventiile date pana in prezent fermierilor romani se apropie de 1,75 miliarde euro, pentru circa 130.000 de fermieri nefiind inca efectuate platile, potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Eu din trei in trei ore stiu ce se intampla in Romania. Azi s-au calculat (subventiile - n. r.) pentru 1.120 de fermieri, s-a dat o suma de 7,3 milioane euro. S-a ajuns la a se da la 732.414 fermieri suma de 744,91 milioane euro. Practic, mai avem pentru circa 130.000 fermieri ca sa dam toate platile, vorbesc de plata regulara, de restul de plata. Pana la aceasta data, cu suma pe care am dat-o ca fiind avans, ne apropiem de 1,750 miliarde euro pe care i-am dat fermierilor romani, pe care-i merita si pe care trebuie sa-i dam la timp, pentru ca uitati-va ce e afara! Uitati-va ce conditii sunt afara! Graul inca nu a rasarit pe toate suprafetele din Romania. Suntem foarte atenti la factorii climatici, sa vedem cum evolueaza, cum se manifesta, pentru a sti ce sa facem. Iar fermierului poti sa-i porti grija doar sa-i dai banii, sa nu blochezi, sa dai acesti bani pentru ca-i merita, sunt drepturile lor", a declarat Daea.

 

Intrebat ce se intampla in cazul celor aflati la control, Daea a raspuns ca sunt unii fermieri in anumite situatii ce trebuie clarificate si in cazul acestora mai bine se intarzie o zi - doua decat sa fie scosi de la plata sau sa fie pusi sa dea bani inapoi.

 

"Este o procedura anume ce trebuie respectata de la Comisie. Pentru ca, daca nu respecti, iti ia banii inapoi, ori noi nu avem asemenea cazuri pana la aceasta data. Trebuie sa fim rigurosi, sa dam banii cum trebuie, dupa regulile pe care le-a impus Uniunea Europeana, pentru ca de acolo luam banii. Pentru ca suntem verificati, ne verifica experti de la Uniunea Europeana, sunt sisteme de control foarte exacte si trebuie sa le aplicam fara niciun fel de probleme. Sunt cazuri de fermieri ce sunt in anumite situatii de clarificare pentru luarea acestor subventii. Le-am spus-o foarte clar si acesta este modul de lucru la institutiile din cadrul Ministerului Agriculturii, respectiv l-am stabilit la cele doua agentii care se ocupa de acest domeniu, ca mai bine intarziem o zi - doua sa clarificam lucrurile decat sa-l scoti pe fermier din calcul sau sa-i dai banii si apoi sa fii obligat sa-i iei banii, pe care ei i-au introdus in activitate. Suntem foarte atenti, foarte rigurosi din acest punct de vedere si se munceste foarte mult pentru realizarea acestui obiectiv", a explicat seful de la Agricultura.



Poti fi interesat si de