Fermierii ar putea primi subventii intre 20.000 si 250.000 de euro

Fermierii ar putea primi subventii intre 20.000 si 250.000 de euro


Fermierii si producatorii agricoli au depus, pana in prezent, 174 de proiecte in valoare de peste 15,7 milioane de euro pe submasura privind refacerea potentialului de productie agricola, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Conform ministerului de resort, prin intermediul Masurii 5 - Refacerea potentialului de productie agricola afectat de dezastre naturale si de evenimente catastrofale si instituirea unor masuri de prevenire corespunzatoare, respectiv a submasurii 5.1 - Sprijin pentru investitiile in masuri preventive destinate sa reduca efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile si ale evenimentelor catastrofale probabile, fermierii au avut posibilitatea de a accesa, in intervalul 1 aprilie - 30 iunie 2019, o sesiune de primire proiecte destinata investitiilor pentru prevenirea si combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) in Romania.

 

"Interesul fermierilor pentru a accesa aceasta submasura a fost deosebit, fiind depuse 174 de proiecte (105 proiecte aferente solicitantilor publici si 69 de proiecte aferente solicitantilor privati), la nivel national, in valoare de 15.739.108 euro, dintr-un total disponibil de 14.775.003 euro pentru selectia proiectelor. In prezent, cele 174 de proiecte depuse la nivel national se afla in analiza la nivelul AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale - n. r.). Beneficiarii eligibili in cadrul acestor sesiuni au fost: fermieri, cooperative, grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor, cat si entitati publice cu atributii in domeniul sanitar-veterinar, autoritati publice care au in administrare punctele de trecere a frontierei, drumurile publice si administratori/gestionari publici ai fondurilor cinegetice", precizeaza sursa citata.

 

Ministerul Agriculturii mentioneaza ca, prin submasura 5.1, sunt finantate proiectele a caror valoare maxima eligibila va fi de la 20.000 euro pana la 250.000 euro, in functie de tipul operatiunii si de submasura accesata. Sprijinul acordat prin aceasta submasura contribuie la: cresterea capacitatii operationale de prevenire a aparitiei epidemiilor si combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reactie din partea autoritatilor sau reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse si catastrofale asupra potentialului de productie agricola.

 

"Pentru a fi eligibile la finantare in cadrul acestei sesiuni, operatiunile/actiunile trebuie sa vizeze: investitii in instalatii de dezinfectare si dezinsectie; investitii in cresterea capacitatii operationale pentru reducerea timpilor de diagnostic prin dotarea laboratoarelor si achizitia de mijloace de transport a probelor; achizitionarea de camere frigorifice pentru depozitarea temporara a animalelor salbatice ucise pana la primirea rezultatelor probelor prelevate; investitii in instalatii, echipamente si infrastructura sanitara si garduri de protectie, inclusiv repelenti, in cadrul fermelor, pentru asigurarea biosecuritatii", mentioneaza ministerul.

 

Potrivit MADR, o noutate in cadrul acestei sesiuni este faptul ca vor putea fi decontate cheltuielile eligibile stabilite in cadrul proiectului, inclusiv cele efectuate inainte de depunerea cererii de finantare, dar nu mai devreme de data recunoasterii oficiale de catre autoritatile competente a producerii fenomenului epizootiei de pesta porcina africana, respectiv data de 31 iulie 2017.



Poti fi interesat si de