Fermierii, indemnati sa nu isi abatorizeze animalele din cauza lipsei de furaje

Fermierii, indemnati sa nu isi abatorizeze animalele din cauza lipsei de furaje


Productia de fan din judetul Harghita este mai redusa in acest an cu 30-40%, din cauza secetei, dar fermierii sunt indemnati de specialistii agricoli sa se adapteze si sa nu isi abatorizeze animalele.

Directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat ca in urma recoltarii fanului se constata o lipsa de furaje, vegetatia fiind intrerupta din cauza secetei.

 

"Cantitatile sunt intre jumatate si doua treimi din media multianuala de cantitate recoltata. Se constata o lipsa de productie de 30-40% din cantitatea de masa uscata pe hectar. Se constata o lipsa de furaje pentru perioada de stabulatie de iarna", a precizat Romfeld Zsolt.

 

Acesta a precizat ca, in aceste conditii, fermierii se vor adapta si vor trece peste iarna si a subliniat ca nu este o optiune abatorizarea animalelor.

 

"Oamenii se vor adapta, (...) trebuie sa faca sa treaca iarna cumva, nu e o optiune abatorizarea animalelor. Sunt niste semnale in acest sens, dar noi sustinem ca trebuie sa tina (animalele - n.r.) peste iarna, altfel nu se poate continua activitatea, odata intrerupta. In agricultura, aceste valuri sunt suportate de producatori si cam au probleme, si financiare, dar in continuare si noi sustinem sa mearga inainte", a mai spus seful Directiei pentru Agricultura Harghita.

 

Romfeld Zsolt a adaugat ca astfel de situatii se intampla o data la zece ani si oamenii trebuie sa se adapteze si sa isi mentina efectivul de animale.

 

"Periodic, o data la zece ani se inregistreaza o astfel de situatie. E o ciclicitate si in asta, a fost seceta in anumite perioade si nu ai ce face. Si, mai ales, efectivul si genetica buna trebuie mentinute in exploatatie", a aratat Romfeld Zsolt.

 

In legatura cu seceta pedologica din judet, el a explicat ca nu este accentuata, chiar daca exista un deficit de precipitatii, de 150 litri, fata de media multianuala.Poti fi interesat si de