Fermierii, indemnati sa isi impartaseasca experientele legate de practicile comerciale neloiale

Fermierii, indemnati sa isi impartaseasca experientele legate de practicile comerciale neloiale


Comisia Europeana i-a invitat, marti, pe fermieri si pe toti operatorii din lantul de aprovizionare cu alimente sa opiniile cu privire la experientele lor legate de practicile comerciale neloiale, potrivit unui comunicat de presa al Executivului comunitar.

Un sondaj care vizeaza in mod specific fermierii si micii furnizori din UE care isi desfasoara activitatea in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar, in diverse etape ale productiei si distributiei, este disponibil online in toate limbile UE pana la 15 martie 2023.

 

"Respondentii pot indica daca s-au confruntat recent cu practici comerciale neloiale sau daca legislatia actuala le ofera o protectie suficienta impotriva cumparatorilor mai puternici din punct de vedere economic", subliniaza Comisia Europeana.

 

Dupa ce a prezentat, la 22 februarie, optiuni de simplificare pentru reducerea sarcinii care le revine fermierilor din UE, Comisia lucreaza, de asemenea, la actiuni destinate sa imbunatateasca pozitia fermierilor in cadrul lantului alimentar si sa amelioreze lupta impotriva practicilor comerciale neloiale.

 

Executivul comunitar a precizat ca, in luna martie, va prezenta statelor membre mai multe actiuni care ar putea aborda aspecte precum transparenta pietei in cadrul lantul valoric, punerea in aplicare a Directivei privind practicile comerciale neloiale si asigurarea respectarii acesteia, costurile de productie sau un control mai omogen al normelor existente privind produsele agricole importate.

 

Acestea vor tine seama de rezultatele consultarii specifice, care va fi lansata in martie si care va permite identificarea principalelor surse de ingrijorare, precum si intelegerea factorilor care influenteaza sarcina si complexitatea administrativa. De asemenea, Comisia incurajeaza toate partile interesate sa isi impartaseasca opiniile cu privire la sarcina administrativa potential legata de Directiva privind nitratii.

 

Uniunea Europeana a relaxat deja o parte din politicile de mediu prevazute in Pactul Verde insa fermierii cer si mai multe masuri de relaxare.



Poti fi interesat si de