Fermele din Buzau au pierdut peste 83.000 de porci in 6 ani din cauza pestei porcine africane

Fermele din Buzau au pierdut peste 83.000 de porci in 6 ani din cauza pestei porcine africane


Peste 83.000 de porci au fost sacrificati din anul 2018, momentul in care a fost inregistrat primul caz de pesta porcina africana (PPA) in judetul Buzau, si pana in prezent, cele mai multe dintre animalele bolnave fiind identificate in exploatatiile comerciale.

Virusul PPA a fost confirmat initial in toamna anului 2018 in gospodaria unui localnic din comuna Panatau.

 

Potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau, imbolnavirile au cunoscut, de-a lungul ultimilor ani, evolutii fluctuante care au culminat in anul 2022 cu un focar masiv in zona de sud a judetului.

 

'Aceasta boala a aparut in toamna anului 2018 la o exploatatie a unui cetatean din comuna Panatau, avand o evolutie continua, cu momente de calm epidemiologic, dar si varfuri evolutive explozive, precum cele din vara anului 2022 din sudul judetului Buzau, zona afectata fiind Padina-Pogoanele. In perioada 2018-2024, suinele afectate au provenit din exploatatii nonprofesionale (1.712 capete in 256 de focare), din exploatatiile comerciale (81.599 capete in 13 focare), animalele avand varste cuprinse intre 1 luna si 2 ani. In conformitate cu prevederile H.G. 1214/2009, au fost acordate despagubiri proprietarilor de animale, respectand legislatia in vigoare', a transmis DSVSA Buzau.

 

Imbolnavirile animalelor crescute in gospodarii au fost puse pe seama proprietarilor care nu au respectat masurile de biosecuritate, iar in cazul exploatatiilor profesionale, specialistii nu au putut stabili de fiecare data sursa virusului.

 

'Referitor la cauzele aparitiei pestei porcine africane in gospodariile populatiei, factorul uman este incriminat ca principalul motiv al transmiterii acestei boli, iar in societatile comerciale de suine, cauzele nu au putut fi precis identificate in toate situatiile. In scopul prevenirii aparitiei si extinderii PPA, au fost luate o serie de masuri de catre DSVSA Buzau, printre care: intensificarea controalelor in vederea respectarii regulilor de biosecuritate prevazute de legislatia sanitara veterinara in vigoare, consilierea proprietarilor de animale cu privire la implementarea regulilor de preventie si combatere a PPA, efectuarea de controale ale transportului de animale in traficul rutier, interzicerea vanzarii de animale din specia suine in piete, targuri si oboare', informeaza sursa citata.

 

Pe parcursul anului anului 2024, in judetul Buzau au fost inregistrate doua focare in exploatatii nonprofesionale si un focar intr-o exploatatie comerciala de crestere si ingrasare a suinelor. Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat 33 de verificari in exploatatiile comerciale, fiind aplicate 3 sanctiuni contraventionale in cuantum de 19.000 de lei, complementar, la o societate fiind suspendata activitatea, iar pentru exploatatiile nonprofesionale au fost efectuate 4.521 de actiuni de consiliere a detinatorilor de suine.

 

La sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia unei vizite la o ferma de reproductie a suinelor din judetul Buzau, premierul Marcel Ciolacu a declarat, in prezenta ministrului Agriculturii, Florin Barbu, ca in Romania exista un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc.

 

'Cel mai mare deficit de carne pe care il are Romania, il are la carnea de porc. Avem un deficit de circa 4 milioane de carcase. Sunt 25 de centre in executie, cu adevarat a fost un efort bugetar pentru ca aici este o finantare de la buget de aproape 80% si vom produce in jur de 1,2 milioane de purcelusi', a declarat anterior Marcel Ciolacu.

 

Ministrul Agriculturii a precizat ca, in acest moment, in Romania se produc in jur de 4 milioane de purcei, dar prin programele viitoare de sustinere a fermierilor cifra va ajunge la aproximativ 8,7 milioane.  



Poti fi interesat si de