Fermele de animale au probleme in alimentarea cu apa si furaje, din cauza secetei

Fermele de animale au probleme in alimentarea cu apa si furaje, din cauza secetei


Efectele produse de seceta in judetul Bistrita-Nasaud au fost discutate miercuri in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, fiind semnalate probleme atat in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila sau menajera, cat si cu furaje pentru animale.

Seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, Ioan Bogolin, a declarat ca au aparut sesizari referitoare la resursele de apa si de furaje pentru unele ferme de ovine si bovine din zona de campie.

 

'Au aparut cateva sesizari, dar nu foarte concrete. In zona de campie, sunt unele turme, de ovine in special, care se descurca foarte greu cu apa. Si cu furajele incep sa fie probleme, doua cazuri avem la ferme de bovine cu furaje, in zona Lechinta, care mizau pe silozul pe care urmau sa il obtina in acest an. Productia este foarte slaba si sunt intr-o dificultate de a gasi de unde sa cumpere aceste furaje', a spus Bogolin.

 

Comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bistrita-Nasaud, Constantin Florea, a facut referire la situatiile gestionate de catre primarii, in care oamenii au cerut sa le fie adusa apa menajera sau pentru animale dupa ce fantanile le-au secat, mentionand faptul ca in cele mai multe cazuri este vorba despre persoane care au preferat sa nu se branseze la sistemul public de alimentare cu apa.

 

'Pana in momentul de fata, din datele pe care le-am cules de la UAT-uri, fiind in dinamica situatia, cam toate UAT-urile, prin serviciile voluntare si autospecialele pe care le au in dotare, dar si prin alti recipienti sau alte autospeciale, gen vidanje, au rezolvat aceste probleme, au dus apa in zonele unde a fost nevoie. Si cetatenii s-au descurcat, in sensul ca au dus bidoane de apa de la Maieru sau din alte zone unde sunt izvoare, pentru ca mare parte din fantani au secat sau nu mai au apa. Una dintre probleme poate sa fie si numarul mai mic de persoane care s-a bransat la sistemul de alimentare cu apa si se bazeaza in continuare pe fantana din curte sau din gradina, care in momentul de fata nu mai are apa', a explicat Florea.

 

Potrivit lui Florea, la nivelul ISU s-a primit o singura solicitare de transport de apa, din partea unui fermier din comuna Dumitra, motivul fiind acela ca localitatea ramasese pentru o zi fara apa din cauza unei avarii, iar serviciile voluntare pentru situatii de urgenta au dus apa menajera si pentru animale in localitatile Sangeorz-Bai, Livezile, Monor si Dumitrita.

 

La sedinta Colegiului Prefectural a fost prezent si directorul operatorului judetean de apa-canal Aquabis, Ion Sandru, care a afrimat ca localitatile alimentate din lacul de acumulare de la Colibita, printre care se numara si municipiul resedinta de judet, Bistrita, nu au probleme cu apa potabila, gradul de umplere a lacului fiind de 96%.

 

In schimb, exista probleme in furnizarea apei potabile in comunele Budacu de Jos si Cetate, din cauza celor care isi uda gradinile seara, motiv pentru care in ultimele zile a fost intrerupta alimentarea pe timpul noptii, pentru a permite refacerea stocului din rezervoare.

 

Sandru a mai mentionat ca, in localitatea Cusma, cinci din cele noua izvoare de unde este captata apa au secat din cauza defrisarilor din ultimii ani, iar cartierul Figa din orasul Beclean primeste apa cu intermitente din cauza faptului ca acolo functioneaza si statiunea balneara Baile Figa, care consuma o cantitate foarte mare in sezonul estival.

 

Seful Aquabis a precizat ca singura localitate unde populatia este afectata mai grav de seceta este Milas, unde oamenii primesc apa doar sambata din cauza faptului ca sursele folosite anterior prin investitiile facute de administratia locala au secat.



Poti fi interesat si de