Febra catarala ovina afecteaza peste o mie de ferme in Belgia

Febra catarala ovina afecteaza peste o mie de ferme in Belgia


Febra catarala ovina, o boala virala cunoscuta sub numele de 'limba albastra', afecteaza in prezent aproape 1.200 de ferme in Belgia, de trei ori mai multe decat in urma cu trei saptamani, potrivit cifrelor comunicate de Agentia federala pentru siguranta alimentara (Afsca), relateaza AFP.

Aceasta boala transmisa de un tantar afecteaza oile, dar si bovinele, caprele sau alte rumegatoare precum alpaca (cinci cazuri inregistrate in Belgia).

 

„Conditiile meteorologice sunt favorabile dezvoltarii acestei specii de tantar. In consecinta, numarul fermelor infectate risca probabil sa creasca in zilele urmatoare”, a precizat Afsca.

 

O situatie observata si in tarile vecine: in Franta, Germania sau Tarile de Jos, prima tara europeana in care a fost depistat noul serotip 3 al acestui virus in septembrie 2023.

 

In Belgia, pana la 26 august, aproximativ 600 de ferme de bovine au fost afectate de virus, la fel de multe ca la ovine, potrivit Afsca, care a raportat o cifra totala de 1.192 de ferme afectate.

 

FCO se manifesta prin febra, probleme respiratorii, aparitia unor leziuni in cavitatea bucala sau chiar afectarea gestatiei si uneori prin moartea animalelor. Detectarea sa nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviara sau febra aftoasa la rumegatoare. Virusul nu prezinta niciun risc pentru oameni.

 

Contactata de canalul belgian RTBF, responsabila unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur (centru) a spus ca se teme de „o catastrofa” pentru activitatea sa.

 

„Pe 8 august, animalele au inceput sa se imbolnaveasca una dupa alta, sa saliveze, sa slabeasca, sa schiopateze, drept urmare nu mai mancau si nu mai dadeau lapte', a spus Muriel Havenne. 'Si cine spune mai mult lapte, spune mai multa branza si mai multi bani”, a adaugat ea.

 

Rumegatoarele pot fi vaccinate ca masura preventiva impotriva virusului. Afsca a indicat ca nu are date privind rata de mortalitate cauzata de aceasta boala, care variaza de la o ferma la alta.



Poti fi interesat si de