FNGCIMM garanteaza creditele accesate de la CEC Bank de catre beneficiarii APIA
Luni, 11 August 2014
Luni, 11 August 2014
Producatorii agricoli, beneficiari ai Schemei de Plata Unica pe Suprafata /SAPS/ - Campania 2014, care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la CEC Bank pot accesa garantia Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), in vederea facilitarii obtinerii finantarilor destinate acoperirii necesarului de lichiditati, a anuntat, vineri, FNGCIMM, intr-un comunicat remis Agerpres.
Pentru a beneficia de garantia Fondului, producatorii agricoli eligibili trebuie sa se incadreze in categoria IMM si pot fi organizati ca persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale.
De asemenea, acestia trebuie sa respecte criteriile de eligibilitate ale finantatorilor, sa detina adeverintele emise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura /APIA/, sa nu se afle in dificultate financiara, in sensul prevederilor Comunicarii Comisiei Europene si sa nu beneficieze de garantii de la alte Fonduri de garantare pentru aceeasi finantare.
'Garantia FNGCIMM poate acoperi pna la 80% din valoarea creditului, fara a depasi 2,5 milioane euro/beneficiar si se acorda pentru finantarea capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatilor curente de catre beneficiarii prevazuti la art. 6 din OUG 125/ 2006, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare prin Legea 139/2007, cu respectarea criteriilor stabilite la art. 7 din actul mentionat mai sus - Schema de plata unica pe suprafata (SAPS). Pentru garantia acordata se plateste anual un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de institutia finantatoare, in conformitate cu pct. 3.3. din Comunicarea Comisiei Europene si Ordinul Ministrului nr. 40 /2009 - MADR', se noteaza in comunicatul FNGCIMM.
Potrivit sursei citate, obtinerea garantiei FNGCIMM presupune parcurgerea urmatoarelor etape: beneficiarul depune la banca finantatoare documentatia de credit, banca analizeaza documentatia de credit si solicita Fondului emiterea unei garantii, dupa care Fondul analizeaza solicitarea, acorda garantia si in baza acesteia Banca semneaza contractul de credit cu beneficiarul.
FNGCIMM SA-IFN este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate din banci comerciale sau din alte surse.
Fondul colaboreaza cu 30 de institutii financiare in baza unor conventii de lucru in care sunt prevazute obligatiile partilor semnatare, valoarea si modul de plata al comisionului de garantare, calculul si modalitatea de plata a garantiei acordate.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...