FAO sprijina dezvoltarea comertului agroalimentar in zona Marii Negre

FAO sprijina dezvoltarea comertului agroalimentar in zona Marii Negre


Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a luat angajamentul sa ofere 100.000 dolari pentru a ajuta Organizatia pentru Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN) sa dezvolte si sa consolideze comertul cu produse agroalimentare in regiunea Marii Negre, potrivit unui comunicat al institutiei, citat de Agerpres.

produse agroalimentare2Un obiectiv pe termen lung al statelor din zona Marii Negre este acela de a colabora mai bine la dezvoltarea industriei agricole din regiune. Comertul cu produse agroalimentare si exportul lor se numara printre principalele surse de venit pentru multe din cele 12 state membre ale OCEMN.

Fondurile din partea FAO vor fi utilizate pentru a organiza un atelier regional, planificat pentru primavara anului 2018, in cadrul caruia statele membre vor putea sa discute provocarile si oportunitatile legate de dezvoltarea exporturilor de produse agroalimentare, sa evalueze valoarea parteneriatelor la nivel public-privat in cresterea comertului agroalimentar si sa colaboreze in gasirea modalitatilor de a face comertul mai incluziv si eficient.

Pe langa oportunitatea unui schimb de experienta despre aspectele agricole si comerciale intre statele participante, in cadrul atelierului va fi dezvoltat un proiect sustenabil care sa vizeze promovarea exportului si dezvoltarea comertului in si dincolo de regiunea Marii Negre. De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru a elabora un raport in care sa fie analizat comertul agroalimentar si care sa ofere recomandari pentru facilitarea si extinderea acestuia in regiune.

Eforturile FAO in acest sens sunt continuarea unui acord incheiat cu OCEMN in 2016 pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii in regiune si pentru a facilita colaborarea statelor membre in ceea ce priveste cresterea productiei agricole, atenuarea saraciei si consolidarea securitatii alimentare. De asemenea, este in conformitate cu Initiativa Regionala FAO privind Comertul cu Produse Agroalimentare si Integrarea Regionala.

Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre, infiintata in 1992, promoveaza colaborarea statelor membre in realizarea initiativelor economice. Membrii acestei organizatii sunt Republica Moldova, Romania, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Rusia, Serbia, Turcia si Ucraina.



Poti fi interesat si de