FAO: Preturile produselor alimentare au atins in februarie nivelul din iulie 2010

FAO: Preturile produselor alimentare au atins in februarie nivelul din iulie 2010


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a continuat sa scada si in luna februarie 2015, atingand cel mai redus nivel din ultimii patru ani si jumatate, datorita scaderii puternice a pretului zaharului, arata datele publicate de FAO, transmite Reuters.

cosIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a continuat sa scada si in luna februarie 2015, atingand cel mai redus nivel din ultimii patru ani si jumatate, datorita scaderii puternice a pretului zaharului, arata datele publicate de FAO, transmite Reuters.

FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna februarie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 179,4 puncte, in scadere cu 1,8 puncte (sau 1%) fata de valoarea inregistrata in luna ianuarie 2015. FAO precizeaza ca in luna februarie au scazut preturile la zahar, cereale si carne, in timp ce preturile la uleiurile vegetale au ramas constante si doar preturile la lactate au inregistrat o crestere.

Primul lucru de semnalat este perspectiva favorabila pentru productia mai multor culturi in 2015. De asemenea, stocurile sunt foarte mari pentru majoritatea cerealelor, a declarat expertul FAO, Michael Griffin.
FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,542 miliarde de tone, cu 20 de milioane de tone sau un procent mai mare decat in 2013, majorare care reflecta productiile mai mari din Argentina, Asia Centrala si Europa. In ceea ce priveste, recolta de grau din 2015, FAO estimeaza ca aceasta se va situa la 720 milioane de tone, sau un procent mai mica decat recolta record din 2014. La nivel global, FAO estimeaza ca 1,107 miliarde de tone de cereale vor fi folosite pentru consumul alimentar in 2015, la care se vor adauga 877 miliarde tone care vor fi utilizate pentru hrana animalelor. Stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 - 2015 sunt prognozate sa ajunga la 631 milioane de tone, cu opt milioane tone mai mult decat estima luna trecuta.



Poti fi interesat si de