FAO: Preturile mondiale la alimente au crescut in mai, pentru a cincea luna consecutiv

FAO: Preturile mondiale la alimente au crescut in mai, pentru a cincea luna consecutiv


Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut in mai pentru a cincea luna consecutiv, dupa ce vremea nefavorabila a majorat preturile la porumb si branza, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In mai, acest indice a avut o valoare de 172,4 puncte, in crestere fata de 170,3 puncte in aprilie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018 dar indicele ramane cu 2,3% sub nivelul inregistrat in aprilie 2018.

 

FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut in aprilie cu 5,2% fata de luna precedenta, in urma majorarii cererii pentru branza. Este a cincea luna de crestere a pretului lactatelor. Pretul cerealelor a urcat cu 1,4%, dupa ce fermierii din SUA s-au confruntat cu dificultati din cauza inundatiilor.

 

In schimb a scazut cu 3,2% pretul zaharului si cu 1,1% pretul legumelor.

 

In a doua sa estimare pentru 2019, FAO previzioneaza ca productia mondiala de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, in scadere fata de prognoza precedenta, de 2,722 miliarde tone, dar inca in crestere cu 1,2% fata de nivelul din 2018.

 

„Aceasta crestere anuala a productiei globale de cereale reflecta majorarea productiei de grau si orz, in timp ce productia mondiala de orez va ramane probabil aproape de nivelul record de anul trecut. In schimb va scadea productia mondiala de porumb, ne asteptam la un declin anual de 10% in SUA, din cauza conditiilor meteo nefavorabile?, a previzionat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

 



Poti fi interesat si de