FAO: Preturile alimentelor raman scazute datorita cresterii productiei
Luni, 15 Iulie 2019
Luni, 15 Iulie 2019
Editia din acest an a Raportului OCDE-FAO ofera o evaluare consensuala a perspectivelor ce tin de pietele marfurilor agricole si de peste pentru urmatorii 10 ani, la nivel national, regional si global.
Previziunile din raport arata ca productia imbunatatita si randamentele mai mari, determinate de inovatia tehnologica, vor genera rezultate mai mari, chiar daca utilizarea terenurilor agricole la nivel global va ramane in general constanta. Emisiile directe de gaze cu efect de sera din agricultura se asteapta sa creasca cu aproximativ 0,5% anual in deceniul urmator, sub 0,7% inregistrat in ultimii 10 ani si sub rata de crestere prevazuta a productiei – ceea ce indica o scadere a intensitatii carbonului.
In acelasi timp, pe langa riscurile obisnuite cu care se confrunta agricultura, apar noi incertitudini. Acestea includ tensiunile comerciale, raspandirea bolilor asupra culturilor si a animalelor, cresterea rezistentei la substante antimicrobiene, reglementarile pentru noile tehnici de crestere a plantelor si fenomenele climatice din ce in ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferintelor in alimentatie, in contextul problemelor legate de sanatate si durabilitate si raspunsurile politice la tendintele alarmante la nivel mondial in ceea ce priveste obezitatea.
La nivel mondial, se estimeaza ca utilizarea cerealelor in alimentatie va creste cu aproximativ 150 de milioane de tone in urmatorii 10 ani – ajungand la o crestere de 13% – cu orezul si graul reprezentand cea mai mare crestere.
„Potrivit raportului, comertul este esential pentru securitatea alimentara la nivel mondial”, a declarat Directorul OECD pentru Comert si Agricultura, Ken Ash. „Regiunile care se confrunta cu o crestere rapida a populatiei nu sunt neaparat cele in care productia de alimente poate fi crescuta in mod durabil, deci este esential ca toate guvernele sa sprijine pietele agroalimentare deschise, transparente si previzibile”.
In plus, cererea de furaje este preconizata sa depaseasca cresterea productiei zootehnice in tarile in care sectorul zootehnic evolueaza de la sistemele de productie traditionale la cele comerciale, in timp ce utilizarea produselor agricole furejere ca materie prima pentru producerea de biocarburanti se asteapta sa creasca in principal in tarile in curs de dezvoltare.
Comertul cu marfuri de origine agricola si din peste ar trebui sa se extinda in decursul urmatorului deceniu, la aproximativ 1,3% anual, mai lent decat in ultimul deceniu (media fiind de 3,3%), deoarece cresterea cererii de import la nivel mondial se asteapta sa incetineasca.
Publicatia din acest an prezinta un capitol special privind America Latina si Caraibe, o regiune care reprezinta 14% din productia globala si 23% din exporturile mondiale de produse agricole si pescaresti – o cota care se asteapta sa creasca la 25% pana in 2028.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...