FAO: Preturile alimentelor au fost stabile in septembrie

FAO: Preturile alimentelor au fost stabile in septembrie


Indicele global al preturilor produselor alimentare s-a mentinut stabil in septembrie, ieftinirea zaharului fiind compensata de scumpirile inregistrate la uleiuri vegetale si carne, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In septembrie, acest indice a avut o valoare de 169,9 puncte, similar cu cel din august.

 

Pretul la zahar a scazut cu 3,9% comparativ cu august, pe fondul perspectivelor privind majorarea livrarilor in acest sezon. In schimb, pretul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,4% in septembrie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, in timp ce preturile la carne au urcat cu 0,8%.

 

In paralel, FAO si-a inrautatit joi estimarile privind productia mondiala de cereale in 2019 cu 2,2 milioane tone, pana la 2,706 miliarde tone, dar inca in crestere cu 2% fata de nivelul din 2018.

 

"Cele mai recente previziuni vin, in principal, in urma reducerii perspectivelor privind productia globala de orez si grau, care nu compenseaza estimarile privind majorarea productiei de porumb", a subliniat organizatia internationala.Poti fi interesat si de