FAO: Febra aftoasa bate la portile UE


Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-au accelerat eforturile pentru a ajuta tarile din Balcani sa se pregateasca pentru o posibila izbucnire a epidemiei de febra aftoasa, informeaza, luni, FAO, intr-un comunicat de presa, transmite AFP.

purcelusi rozUniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-au accelerat eforturile pentru a ajuta tarile din Balcani sa se pregateasca pentru o posibila izbucnire a epidemiei de febra aftoasa, informeaza, luni, FAO, intr-un comunicat de presa, transmite AFP.
Virusul circula in prezent in anumite parti din vecinatatea Europei si in aproximativ 100 de tari din Africa, Orientul Mijlociu, in mari parti din Eurasia si in unele zone din America de Sud, avertizeaza FAO.

Comisia Europeana acorda o atentie speciala Balcanilor, regiune care cuprinde atat state membre cat si state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de tarile infectate din sud si est, adauga FAO. In consecinta, FAO a ajutat aceste tari sa elaboreze si sa testeze planuri de urgenta, iar recent aceste dispozitive au fost testate in Bulgaria, Serbia si Fosta Republica Iugoslava Macedonia, unde serviciile veterinare guvernamentale au luat parte la o simulare asistata de calculator privind aparitia simultana a mai multor focare de febra aftoasa in cele trei tari.

Ultima criza majora in regiunea Balcanilor dateaza din 2011, iar aceste exercitii de simulare sunt :un mijloc eficient pentru a identifica slabiciunile care ar putea antrena consecinte catastrofice intr-o criza reala, subliniaza Organizatia Natiunilor Unite.

Febra aftoasa este o boala virala ce afecteaza toate mamiferele biongulate: bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau salbatice, raspandirea exploziva a virusului facand din aceasta cea mai periculoasa boala a animalelor, in principal datorita impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea productiilor animaliere si nu in ultimul rand blocarea comertului cu animale si produse si subproduse de origine animala.

Desi nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana, boala poate provoca pierderi importante de productie si constituie un factor constrangator major pentru comertul international, insista FAO.



Poti fi interesat si de