FAO: Europa se confrunta cu cea mai grava epidemie de febra aftoasa de la inceputul secolului
Marti, 06 Mai 2025

Marti, 06 Mai 2025
'Focarele recente de febra aftoasa din Europa si aparitia unei tulpini exotice a virusului in Orientul Mijlociu evidentiaza necesitatea unei detectari timpurii', transmite FAO intr-un comunicat, referindu-se la boala virala extrem de contagioasa care se raspandeste cu usurinta, chiar si prin vant si pe distante lungi, in principal printre bovine, porcine, oi si capre, dar nu prezinta un pericol pentru om.
Prezenta acestei boli este neobisnuita in Europa, care s-a confruntat ultima data cu o astfel de epidemie in anul 2001, iar Ungaria, principala tara afectata acum, nu a semnalat acest virus de o jumatate de secol.
Germania a detectat in ianuarie anul acesta un focar ce a putut fi pus sub control. Virusul a aparut insa in februarie si in Ungaria, unde s-a extins la mai multe ferme in nord-vestul tarii si a contaminat de asemenea Slovacia vecina, in ambele tari autoritatile fiind nevoite sa sacrifice mii de bovine in fermele afectate.
Epidemia are efecte si asupra comertului international, de pilda Regatul Unit interzicand deja importul de carne si produse lactate provenite din tarile europene unde a fost semnalat virusul si de asemenea din tari vecine ale acestora.
Potrivit FAO, 'masurile de biosecuritate trebuie imbunatatite pentru a minimiza' impactul virusului, mai ales in urma 'detectarii recente a serotipului SAT1 al febrei aftoase in Irak si Bahrain', in Orientul Mijlociu. 'Acest serotip este exotic in Orientul Apropiat si Eurasia de Vest, ceea ce provoaca o mare preocupare cu privire la o potentiala raspandire', explica agentia Natiunilor Unite.
Aceasta subliniaza ca febra aftoasa nu este o amenintare pentru sanatatea publica, dar ameninta sanatatea animalelor, securitatea alimentara, productivitatea sectorului cresterii animalelor si poate reduce productia de lapte si carne.
Animalele infectate se deplaseaza greoi si prezinta febra si vezicule pe bot si picioare. Putine animale adulte mor din cauza bolii, dar cele tinere pot muri de insuficienta cardiaca brusca. Virusul poate contamina cu usurinta un numar mare de animale, inclusiv in tari sau regiuni care de obicei nu sunt afectate de acesta sau unde nu se practica in mod regulat vaccinarea.
Febra aftoasa este endemica in Orientul Mijlociu, dar focarele recente cauzate de un serotip exotic au afectat deja Bahrain, Irak si Kuweit si s-ar putea raspandi in alte tari din regiune si in 'Eurasia de Vest' spatiul geografic prin care FAO desemneaza continentul european, unde potrivit acestei agentii riscul de prezenta a virusului a crescut.
In aceasta situatie FAO recomanda ca tarile afectate sau care se confrunta cu un risc ridicat de a fi contaminate cu virusul febrei aftoase sa ia masuri pentru a creste gradul de constientizare, mai ales in randul fermierilor si in comunitatile locale.
Organizatia solicita de asemenea instituirea unor mecanisme de biosecuritate, precum separarea animalelor bolnave de celelalte, evitarea includerii animalelor de origine necunoscuta, prevenirea amestecarii in timpul transportului a animalelor de provenienta diferita, precum si curatarea temeinica a pietelor, vehiculelor si centrelor de transport. FAO indica si vaccinarea ca instrument de control foarte eficient.
Dezvoltare etapizata pentru optimizarea fluxului de productie Mihaela Popescu Gagea si-a dorit m...
Focarul, descoperit la o ferma din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul...
''Scopul actului normativ este revitalizarea sectorului suin din Romania, afectat de scaderea con...