Exporturile de produse agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 235,4 miliarde euro in 2024
Miercuri, 09 Aprilie 2025

Miercuri, 09 Aprilie 2025
Potrivit executivului comunitar, exporturile cumulate de produse agroalimentare ale UE au crescut anul trecut cu 3% (sau 6,6 miliarde euro) pana la un nivel record de 235,4 miliarde euro. Marea Britanie a ramas prima destinatie a exporturilor UE de produse agroalimentare, in conditiile in care a fost destinatia pentru 23% (53,9 miliarde euro) din exporturile blocului comunitar. In schimb, au scazut exporturile spre Rusia si China.
Alte evolutii semnificative in 2024 au fost cresterea exporturilor UE de produse agroalimentare spre Elvetia (cu 6% sau 653 milioane de euro) si spre Japonia (tot cu 6% sau 458 milioane euro).
In timp ce preparatele din cereale (24,8 miliarde euro sau 11% din total), produsele lactate (19,7 miliarde euro sau 8%) si vinul (17,4 miliarde euro sau 7%) ocupa primele pozitii pe lista produselor agroalimentare exportate de UE in 2024, maslinele si produsele din cacao au inregistrat cele mai mari cresteri ca valoare a exporturilor, in principal datorita exploziei preturilor.
Pe de alta parte, si importurile de produse agroalimentare ale UE au atins un nivel record in 2024, dupa o crestere de 8% (12,4 miliarde euro) in ritm anual pana la 171,8 miliarde euro, depasind precedentul record atins in anul 2022. Potrivit executivului comunitar, acest lucru se datoreaza in primul rand cresterii dramatice a preturilor la importurile de cacao, precum si la cafea, fructe si nuci.
Brazilia, Marea Britanie si Ucraina au ramas cele mai importante surse pentru produsele agroalimentare importate de UE. Coasta de Fildes, Ucraina si Nigeria au inregistrat cele mai semnificative cresteri ale exporturilor spre UE. In schimb, au scazut puternic importurile blocului comunitar de produse agroalimentare din Rusia (cu 46% sau 865 milioane euro) si Australia (cu 28% sau 722 milioane euro).
Cresterea mai puternica a importurilor comparativ cu cea a exporturilor a dus la o diminuare a excedentului balantei comerciale a UE in domeniul agroalimentar, pana la un excedent de 63,6 miliarde euro, cu 5,8 miliarde euro (sau 8% mai putin) decat excedentul record inregistrat in 2023.
Forul european a motivat decizia prin faptul ca situatia epidemiologica din tara ramane incerta, ...
Potrivit acestuia, cumparatorii romani sunt cei care cauta cel mai mult sa cumpere produse de la ...
Acordul, anuntat vineri de premierul spaniol Pedro Sanchez, aflat in vizita la Beijing, a venit d...