Exporturile de mititei si de Salam de Sibiu in Marea Britanie si SUA, blocate din cauza pestei porcine
Luni, 25 Noiembrie 2024
Luni, 25 Noiembrie 2024
"Mai sunt foarte putine focare, intr-adevar, dar problema este ca unele se sting si altele apar, iar pesta porcina africana in momentul de fata ne aduce mari prejudicii, intrucat noi suntem blocati la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru ca pe piata intracomunitara, conform regulamentelor care sunt in vigoare si sunt aplicabile, noi putem exporta atata vreme cat producem cu materie prima eligibila, dar pentru exportul in Marea Britanie suntem totalmente blocati. Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate ca exista un acord economic intre Uniunea Europeana si Marea Britanie si se fac negocieri aproape lunare. In momentul de fata, Romania este considerata de Marea Britanie tara rosie din punct de vedere al pestei porcine africane", a precizat Tanase, pentru Agerpres.
Ea a subliniat ca o parte dintre procesatorii romani care au expediat produse crud-uscate si carne tocata catre Marea Britanie, unde este cea mai mare comunitate de romani, au inregistrat pagube economice insemnate din cauza blocarii exporturilor.
"Au existat numeroase transporturi de carne tocata, de carne preparata, respectiv mici congelati, salamuri crud-uscate, produse din carne tratate la 70 de grade care au fost blocate de autoritatile veterinare din Marea Britanie. O parte dintre procesatorii care au expediat si-au pierdut marfa, pentru ca intre timp a expirat si inregistreaza pagube economice insemnate. Noi, ca asociatie, am facut demersuri si la premierul Romaniei, si la Comisia Europeana si la Ambasada Romaniei de la Londra pentru ca Marea Britanie sa aplice aceleasi reguli pe care le aplica si Europa, insa deocamdata raspunsul este negativ. Ca atare, produsele din carne, daca nu sunt tratate la 80 de grade nu pot sa faca obiectul exportului in Marea Britanie. Deci comunitatea romaneasca va fi lipsita de mititei si de Salam de Sibiu si de alte produse crud-uscate si este foarte pacat", a spus reprezentanta ARC.
Desi Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a intervenit atat la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie cat si prin reprezentanta Romaniei la Bruxelles, raspunsul primit deocamdata este unul negativ.
"Si noi, ca asociatie, ne-am adresat direct Comisiei Europene si raspunsul pe care l-am primit a fost ca se va negocia in continuare, insa pentru moment Marea Britanie nu accepta, pentru ca Romania este tara toata rosie din cauza pestei. Mai sunt si alte tari care au focare de pesta porcina africana, insa acolo este vorba de zonare. Cand vorbim de zonare inseamna ca nu exporti dintr-o zona in care exista focarul de pesta porcina africana, dar poti din alta, la noi, din pacate, este sub interdictie toata tara", a spus Dana Tanase.
Reprezentantii ANSVSA au anuntat recent ca pesta porcina africana inregistreaza un regres semnificativ din punct de vedere al numarului de focare, fiind deja initiate discutii cu Comisia Europeana pentru a scoate in partea roz a restrictiilor judetele unde timp de un an de zile nu au fost inregistrate focare.
In opinia Danei Tanase, o astfel de decizie de a trece anumite judete din zona rosie in zona roz ar fi foarte buna pentru ca unitatile de procesare a carnii din aceste judete ar putea exporta.
"Ar o ideea foarte buna, dar pentru asta trebuie sa fie de acord Comisia Europeana, iar masurile care sunt aplicate, de prevenire si de reaparitie a focarelor de pesta trebuie sa fie in vigoare. Deci, ideea ar fi geniala, pentru ca in felul acesta anumite unitati de productie, de procesare a carnii, care sunt situate in zona roz sau in zona in viitor indemna de pesta, vor fac putea face export", a adaugat directorul executiv al ARC.
Pe de alta parte, si exportul de salamuri crud-uscate catre SUA este blocat in prezent pentru procesatorii romani, in conditiile in care doar in februarie anul acesta exportul a fost reluat, dupa o munca de ani de zile.
"Nu doar pe Marea Britanie suntem afectati, ci si pe SUA. S-a redeschis anul acesta exportul pe SUA, a fost o munca pe care ANSVSA a desfasurat-o de-a lungul cred ca a 10 ani, daca nu ma insel, a reinstalat echivalenta cu sistemul de control din Statele Unite si au fost aprobate unitati pentru exportul de salamuri crud-uscate si unitati pentru exportul de conserve. Cele care exporta conserve nu au nicio problema, insa in ceea ce priveste salamurile crud-uscate, acestea nu mai pot exporta. Intai ni s-a dat acordul ca putem exporta, dupa care s-a revenit si acum avem interdictie tot ca urmare a faptului ca unitatile sunt plasate in tara aflata in zona rosie. Am exportat foarte putin. Noi am inceput practic in februarie, iar in iunie ne-a venit interdictia. Pot spune ca mai mult a fost o sondare a pietei americane sa vedem cum merg produsele. Produsele mergeau, mai ales ca in Statele Unite exista procesatori locali care fac un produs caruia ii spun Salam de Sibiu, dar pe gustul lor", a explicat reprezentantul procesatorilor romani.
Dana Tanase sustine ca pentru exportul din Statele Unite procesatorii romani indeplinesc "absolut toate conditiile", dar SUA au venit cu niste "masuri draconice".
"Ei au venit cu niste masuri draconice, astfel incat carnea care este folosita pentru producerea acestor salamuri crud-uscate sa provina din unitati aprobate pentru export in Statele Unite si din tari libere de pesta porcina africana. Dupa aceea, carnea sa stea la frig trei zile si sa fie dezosata. Va dati seama ca asta nu este o carne care o iei cu doi euro pe kilogram, sunt niste sume importante, iar produsele rezultate trebuie sa fie supuse unui proces de maturare de 90 de zile. Deci indeplinim toate aceste lucruri. Din pacate, pesta porcina africana ne omoara", a transmis ea.
Intrebata daca exista vreo sansa sa se obtina pana la finalul anului acordul pentru reluarea exporturilor in cele doua tari, dupa toate demersurile facute, reprezentanta ARC nu s-a aratat prea optimista.
"Nu cred anul acesta, asa cum sunt lucrurile si asa cum am primit raspunsul de la Comisia Europeana vizavi de Marea Britanie. Se negociaza in continuare pentru ca este un on-going negocierea acestor certificate. Pentru Statele Unite, nu stim ce sa facem, ne gandim chiar daca nu ar trebui sa ne ducem sa cerem audienta la Comisia Europeana. Totul depinde de aceasta boala", a afirmat Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).
Potrivit datelor ANSVSA, pe teritoriul Romaniei sunt active 25 de focare de pesta porcina africana, in timp ce in anii precedenti s-au consemnat peste 1.000 de focare active. Pesta porcina africana a aparut in Romania in anul 2017.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...