Exporturile de animale vii in tari din afara UE trebuie insotite de medic veterinar

Exporturile de animale vii in tari din afara UE trebuie insotite de medic veterinar


Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii in timpul transportului de lunga durata in afara spatiului comunitar.

Legea are ca obiect de reglementare asigurarea asistentei sanitar-veterinare la efectuarea transportului de animale vii catre tari terte Uniunii Europene.

 

Potrivit actului normativ, in cazul calatoriilor navale in care se transporta animale vii si care depasesc 10 zile, efectuate in perioadele in care temperatura exterioara la imbarcare este de 35 de grade Celsius, la bordul vasului trebuie asigurate servicii de asistenta sanitar-veterinara.

 

“La nivelul ANSVSA va exista o situatie/ baza de date a medicilor veterinari abilitati sa insoteasca transportul de animale vii pe durata calatoriilor navale. Serviciile (...) sunt asigurate de personal medical veterinar care poate fi contractat de catre exportator, importator, organizator sau transportator. Transportatorii straini pot avea personal medical veterinar contractat”, se mai arata in text.

 

In cazul exporturilor realizate pe cale rutiera, cu mijloace de transport destinate calatoriilor de lunga durata, sistemele de ventilatie din mijloacele de transport trebuie sa asigure in orice moment din timpul calatoriei, indiferent daca mijlocul de transport stationeaza sau se afla in miscare, o temperatura cuprinsa intre 5 grade Celsius si 30 de grade Celsius in interiorul mijlocului de transport, pentru toate animalele, cu o toleranta de +/- 5 grade Celsius, in functie de temperatura exterioara. In cazul exporturilor realizate pe cale rutiera, cu mijloace de transport destinate calatoriilor de lunga durata, in perioade cu temperaturi ridicate, suprafata alocata pe cap de animal trebuie crescuta cu minimum 10%, mai prevede legea.

 

“Ovinele trebuie tunse inainte de inceperea calatoriilor care se desfasoara la temperaturi care depasesc 30 de grade Celsius. In cazul exporturilor realizate pe cale navala, in perioadele in care temperatura exterioara la imbarcare este de 35 de grade Celsius, se asigura cresterea cu minimum 15% a suprafetei alocate fiecarui animal, iar compartimentele in care urmeaza sa fie transportate animalele trebuie echipate cu un sistem de ventilatie fortata cu o capacitate suficienta de reimprospatare a intregului volum de aer, tinand cont de inaltimea compartimentului si de tipul acestuia, respectiv daca acesta este inchis sau partial inchis. In cazul in care se transporta animale cu coarne, spatiul alocat pe cap de animal trebuie sa creasca cu 7% pentru a preveni ranirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate in boxa. Animalele cu coarne se transporta in boxe separate fata de cele fara coarne”, mai stipuleaza legea.

 

Personalul medical veterinar care insoteste aceste transporturi are urmatoarele obligatii: realizeaza inspectia zilnica a animalelor cu privire la starea de sanatate si bunastare a acestora, asigura asistenta medical-veterinara pentru animalele transportate, completeaza raportul zilnic.

 

Nerespectarea conditiilor de transport prevazute in acest proiect constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 12.500 de lei.



Poti fi interesat si de