Exporturile de animale vii, in pericol
Joi, 22 Iunie 2017
Joi, 22 Iunie 2017
Peste un milion de cetateni ai Uniunii Europene au semnat in campania #StopTheTrucks, prin care se solicita stoparea exportului de animale vii, inclusiv din Romania, au anuntat reprezentantii Eurogroup for Animals, initiatorii programului, intr-un comunicat de presa.
"In luna martie a acestui an, europarlamentarii au reactionat deja prompt cand au fost publicate filmarile cu camera ascunsa in cadrul acestei campanii care arata incalcarea flagranta atat a legislatiei europene pentru bunastarea animalelor, cat si a acordurilor internationale privind transportul si sacrificarea animalelor vii catre Turcia, Orientul Mijlociu si nordul Africii. Investigatia scoate la lumina esecul oficialilor romani si europeni de a monitoriza exportul de animale vii in UE si dincolo de granitele acesteia. Europarlamentarii au reactionat instantaneu prin demararea procedurilor pentru initierea unei anchete a Parlamentului European in domeniul exportului de animale vii. Aceasta ancheta oficiala ar urma sa livreze recomandari ferme de aplicat pentru a stopa tratamentul ilegal, inutil si imoral asupra animalelor", noteaza sursa citata.
Campania #StopTheTrucks a fost lansata ca urmare a rezultatelor Eurobarometrului care arata ca 94% dintre europeni considera ca protejarea bunastarii animalelor de ferma este importanta.
Conform datelor oficiale, in fiecare an, peste un miliard de pasari de ferma si 37 de milioane de ovine, ovine, porcine si cabaline sunt transportate vii in Uniunea Europeana si catre tari terte.
"Cu peste un milion de miorite si vitei exportate in fiecare an, Romania este tara care exporta cele mai multe animale vii din aceste specii in destinatii din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Suferinta animalelor pe timpul transportului si al sacrificarii prelungite prin metode ilegale in UE este inimaginabila. In plus, Romania pierde bani grei si locuri de munca pe care le-ar putea pastra in tara daca animalele ar fi ingrasate si sacrificate aici", atentioneaza Gabriel Paun, Director UE al Animals International.
Potrivit sursei citate, campania #StopTheTrucks, prin care se solicita Comisiei Europene (CE) sa reduca si, ulterior, sa elimine transportul pe distante lungi a animalelor vii, a expus numeroase slabiciuni ale legislatiei in vigoare care au condus la ranirea, imbolnavirea si chiar moartea multor animale pe durata transportului.
La randul sau, Reineke Hameleers, directorul Eurogroup for Animals, sustine ca #StopTheTrucks a expus conditiile inumane ale animalelor vii transportate pe distante lungi, iar Comisia Europeana nu poate ignora cele un milion de semnaturi ale cetatenilor UE care doresc sa vada sfarsitul suferintei inutile a animalelor.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...