Exportul de animale vii nu poate fi interzis, pentru ca este indispensabil sectorului agricol

Exportul de animale vii nu poate fi interzis, pentru ca este indispensabil sectorului agricol


Noua strategie Farm to Fork (F2F) vizeaza revizuirea legislatiei bunastarii animalelor la nivelul fermei, in timpul transportului si la sacrificare. Pentru a avea o baza sustenabila a modificarii legislatiei, Comisia Europeana a initiat anul trecut o verificare a normelor actuale privind bunastarea animalelor, care se va finaliza in anul 2022.

Noutatea cu care vine noua strategie se refera la necesitatea introducerii unei etichete europene de bunastare. Multe state membre utilizeaza deja acest sistem voluntar de etichetare, pentru a transmite informatii consumatorului asupra cresterii in conditii de bunastare a animalelor de la care provine carnea.

 

“Se pune intrebarea daca va ramane un sistem voluntar sau nu, daca vor exista proceduri standardizate la nivel european. Costurile vor creste proportional si vor fi suportate atat de producator cat si de consumatorul final. Majoritatea statelor si-au manifestat interesul pentru ca etichetarea sa ramana voluntara, la latitudinea fiecarei tari membre”, declara dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

 

mary_2

 

Exportul de animale vii este un element important in balanta pietei interne europene,  iar varianta interzicerii lui este inacceptabila. Pentru Romania ar fi o alternativa deosebit de costisitoare, mai ales din prisma efectivelor mari de ovine si a lipsei traditiei pentru consumul de carne de oaie.

 

Accidentele din ultimii ani cu vapoare incarcate pana la refuz cu animale, caldurile excesive si moartea animalelor in mijloacele de transport, refuzul descarcarii animalelor pe fondul unor suspiciuni de boala sau mortalitate ridicata pe durata transportului, conflicte comerciale, trenuri deraiate cu animale moarte, camioane rasturnate - sunt numai cateva exemple care impun responsabilizarea Comisiei de ancheta privind protectia animalelor in timpul transportului (ANIT) ca, pe langa anchete si propuneri de modificare a Regulamentului 1/2005, sa ia in considerare si realizarea unui plan de contingenta european, pentru dezastre in timpul transportului de animale.

 

ACEBOP a transmis planul de contingenta catre ANSVSA, care s-a aratat deschisa in a organiza un grup de lucru care sa definitiveze documentul.

 

Analiza integrala referitoare la schimbarile legislative din domeniul bunastarii animalelor poate fi citita in editia 78 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.Poti fi interesat si de