Expertii fac apel pentru vaccinarea pasarilor impotriva gripei aviare
Luni, 22 Mai 2023
Luni, 22 Mai 2023
Avand in vedere severitatea actualei epidemii de gripa aviara, pagubele economice si personale provocate, guvernele au inceput sa ia in considerare vaccinarea efectivelor de pasari. Cu toate acestea, unele guverne, precum cel din SUA, raman reticente la aceasta idee din cauza perturbarilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinarii.
"Suntem pe cale sa iesim dintr-o criza a COVID in care fiecare tara si-a dat seama ca ipoteza unei pandemii este o realitate", a declarat directorul general de la OIE, Monique Eloit intr-un interviu pentru Reuters. "Avand in vedere ca aproape toate tarile care fac comert international au fost infectate pana acum, poate ca ar fi timpul sa discutam despre vaccinare, pe langa sacrificarea sistematica, care ramane principalul instrument de control al bolii", a spus Monique Eloit.
Un sondaj efectuat de OIE arata ca doar 25% din statele membre ar accepta importurile de produse de la pasarile care au fost vaccinate impotriva HPAI.
Cele 27 de state membre UE au convenit anul trecut sa implementeze o strategie de vaccinare impotriva gripei aviare. Franta ar urma sa fie primul stat care implementeaza o astfel de strategie, incepand, la toamna, cu efectivele de rate.
"Daca un bloc de state cum este UE, care este un mare exportator, va incepe sa se indrepte spre acea directie, asta va avea un efect de ricoseu", a apreciat directorul general de la OIE.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) a declarat vineri pentru Reuters ca "pentru a nu exclude nicio posibilitate in lupta impotriva HPAI, Departamentul american al Agriculturii continua sa studieze optiuni de vaccinare care pot sa protejeze efectivele de pasari de aceasta amenintare persistenta". Cu toate acestea, USDA considera in continuare ca masurile de biosecuritate sunt cel mai eficient instrument pentru eliminarea virusului in randul fermelor de pasari.
Riscul pentru oameni de pe urma gripei aviare ramane scazut, dar tarile trebuie sa se pregateasca pentru orice modificare a status quo-ului, a apreciat si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Monique Eloit a apreciat ca vaccinarea ar trebui sa se concentreze pe pasarile crescute in libertate, in special rate, deoarece virusul gripei aviare este transmis de pasarile migratoare care sunt deja infectate. Vaccinarea puilor de carne crescuti in ferme, care reprezinta aproximativ 60% din productia globala de carne de pasare, are mai putin sens, a spus Monique Eloit.
In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...