Experții globali prevăd creșterea prețurilor la carnea de vită și ovină

Experții globali prevăd creșterea prețurilor la carnea de vită și ovină


Doi dintre cei mai importanți experți mondiali în tendințele comerțului agricol și alimentar global au declarat, în cadrul conferinței Red Meat Sector din Christchurch, Noua Zeelanda, că se așteaptă ca prețurile la carnea de vită și ovină să continue să crească pe parcursul anului viitor.

Brett Stuart și Simon Quilty, directori și proprietari ai Global AgriTrends, o companie cu sediul în SUA, au afirmat că, în peste 20 de ani de furnizare de informații despre piață, nu au mai văzut niciodată „o perioadă mai buna” în industria internațională.

 

Prețurile actuale ale cărnii de vită sunt sustenabile

 

Quilty a declarat că prețurile actuale globale la carnea de vită, care au atins un nivel record de 139,4 puncte în Indicele Global al Prețurilor Cărnii de Vită al FAO în luna iunie, sunt considerate sustenabile.

 

„Este o poveste similară și pentru sectorul cărnii de oaie”, a spus el. „Nu suntem chiar la prețuri record, dar suntem la un milisecundă distanță de ele… au crescut cu 68% de la minimele din octombrie/noiembrie 2023”.

 

„Din toate punctele de vedere, când vine vorba de piețele globale, cred cu adevărat că ne aflăm acum într-o perioadă în care maximele pieței vor fi probabil anul viitor. Probabil că sectorul cărnii de oaie va fi primul care va atinge vârful, urmat de carnea de vită în a doua parte a anului viitor”.

 

Așteptarea lor este ca prețurile la tauri în Noua Zeelandă să crească cu încă 15%, iar carnea de miel de primă calitate din Noua Zeelandă să atingă 10-11 dolari/kg până la jumătatea anului 2026.

 

Deși prețurile recente la bovine și carne de vită au fost determinate de cerere, experții prevăd că următorul pas va fi determinat de ofertă, cu cele mai scăzute stocuri și cele mai ridicate prețuri în perioada 2027-2028. Ei se așteaptă ca prețurile la carnea de vită să înceapă să se modereze în 2027-2028 și să scadă, datorită unei producții mai mari, în 2029-2030.

 

În ciuda prețurilor mai ridicate, cererea rămâne constantă în SUA, iar China este acum „cel mai mare importator de carne de vită de pe glob, la o marjă largă”, atingând 2,87 milioane de tone în 2024.

 

Stuart a menționat că, până acum, „amenințările” președintelui american Donald Trump au fost „mult mai rele decât acțiunile” în ceea ce privește tarifele, deși acest lucru s-ar putea schimba.

 

Incertitudini și redirecționări pe piața globală

 

O incertitudine actuală este rezultatul investigației de salvgardare a Chinei privind impactul importurilor asupra prețurilor interne la carnea de vită. Importurile de carne de vită din SUA în China au fost oprite în martie. Brazilia, confruntându-se cu un potențial tarif american de 76,4%, a redirecționat carnea de vită către China, ceea ce a adus beneficii exporturilor din Noua Zeelandă și Australia, pe măsură ce acestea „completează” alte piețe.

 

Un tarif american ridicat pentru carnea de vită braziliană ar putea duce, totuși, la prețuri mai mari pentru Noua Zeelandă. Importurile de carne de vită braziliană în SUA, din ianuarie până în mai, au crescut cu 118% față de 2024, totalizând 175.063 tone metrice, comparativ cu 79.133 tone metrice pentru Noua Zeelandă.

 

În alte părți, un tarif american ridicat pentru Brazilia ar avea probabil un impact minim asupra Noii Zeelande. „Brazilia nu are acces în Japonia și Coreea”, a spus Quilty.

 

„China va vedea mai multă carne braziliană, dar poate gestiona acest lucru. Nu există carne de vită americană și s-a creat spațiu. Brazilia va începe, de asemenea, o refacere a efectivelor la începutul anului 2026, cu o ofertă mai restrânsă”.



Poti fi interesat si de