Eurostat: Scumpirile produselor agricole au stagnat in 2023

Eurostat: Scumpirile produselor agricole au stagnat in 2023


Primele estimari privind evolutia, in 2023, a preturilor la produsele agricole in UE indica o schimbare de la cresterile semnificative care au caracterizat perioada 2021 - 2022.

In 2023, pretul mediu al produselor agricole in ansamblu a crescut in UE cu 2%, comparativ cu anul precedent, in timp ce pretul mediu al bunurilor si serviciilor consumate in prezent in agricultura a scazut cu 5%, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

 

Cresterea modesta generala a pretului produselor agricole in ansamblu reflecta contrastele dintre produsele individuale. In timp ce s-au inregistrat cresteri semnificative de pret la uleiul de masline (54%), la cartofi, inclusiv cartofii de samanta (23%), porci (22%) si oua (20%), o scadere substantiala (26%) a fost raportata la cereale (un indicator care acopera graul, orzul, porumbul, secara si ovazul, precum si alte tipuri de cereale).

 

In randul mijloacelor de productie care nu au legatura cu investitiile, pretul mediu la ingrasaminte si amelioratori de sol a scazut cu 23%, iar la lubrifianti cu 12%. Pe de alta parte a crescut cu 9% pretul mediu la produsele de uz fitosanitar si pesticide, un avans similar fiind la pretul pentru seminte si material saditor.

 

Seceta extinsa din 2023 a afectat nivelul productiei agricole, inclusiv la cartofi, ceea ce a influentat preturile in 24 de state membre UE, inclusiv Romania, inregistrandu-se o crestere a preturilor la cartofi.

 

Cel mai rapid ritm de crestere a preturilor a fost in Germania (49%), Slovacia (48%) si Croatia (44%). Scaderi au fost in Belgia (minus 18%), Cipru (minus 14%) si Austria (minus 4%). In Romania, cresterea a fost de 21,53%.

 

Anul trecut, preturile la ingrasaminte au fost mai scazute decat in 2022 in 22 de state membre UE (din cele 26 pentru care sunt disponibile datele). Cel mai rapid ritm de scadere a preturilor a fost in Luxemburg (minus 46%), Suedia (minus 41%) si Finlanda (minus 39%). In contrast, preturile au fost mai ridicate in Cipru (14%), Malta (9%), Grecia (6%) si Romania (3%).



Poti fi interesat si de