Eurostat: Preturile produselor agricole in UE au scazut in primul trimestru din 2024

Eurostat: Preturile produselor agricole in UE au scazut in primul trimestru din 2024


Preturile produselor agricole in Uniunea Europeana (UE) au scazut, in primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similara din 2023, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Pretul mediu al produselor agricole, in ansamblu, s-a diminuat cu 6%, in primele trei luni din acest an, fata de primul trimestru din anul anterior, in timp ce pretul mediu al bunurilor si serviciilor consumate in prezent in agricultura (mijloacele de productie care nu au legatura cu investitiile) a scazut cu 11%.

 

Dupa o perioada de perturbari, cand s-a inregistrat un avans semnificativ al preturilor produselor agricole in UE, in 2021 si in primele trei trimestre din 2022, ritmul cresterii a incetinit, iar apoi preturile au inceput sa scada.

 

Schimbarile de pret au fost variate si contrastante, in primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similara din 2023. Un declin semnificativ s-a inregistrat la pretul mediu al cerealelor (-28%), in timp ce pretul laptelui a scazut cu 12%. De asemenea, preturile la oua si plante industriale (seminte oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfecla de zahar si altele) au fost pe un trend descendent cu 10%, iar cele la legume proaspete cu 6% (cu un declin de 33% la pretul tomatelor).

 

In contrast, pretul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, al fructelor proaspete cu 20% (in pofida unui declin de 44% al preturilor la lamai si lime), ca efect al conditiilor meteo nefavorabile asupra cantitatilor recoltate.

 

In randul mijloacelor de productie care nu au legatura cu investitiile, cele mai mari scaderi de preturi au fost la ingrasaminte si amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%), energie si lubrifianti (-12%).

 

La nivel national, majoritatea statelor membre UE (21 dintre cele 25 pentru care sunt disponibile datele) au inregistrat scaderi de preturi ale produselor agricole, in primul trimestru al acestui an, in comparatie cu intervalul similar din 2023. Cel mai semnificativ declin al preturilor a fost in Ungaria (-24%), Bulgaria si Romania (ambele cu minus 18%), Slovacia si Cehia (ambele cu minus 17%).

 

In schimb, preturile au crescut in cinci tari din sudul UE: Grecia (+20%), Malta si Spania (ambele cu plus de 4%), Portugalia si Cipru (ambele cu plus de 1%).

 

La mijloacele de productie care nu au legatura cu investitiile preturile au scazut in 24 dintre cele 25 de state pentru care sunt disponibile datele, cel mai severe declinuri fiind consemnate in: Croatia (-20%), Ungaria (-19%), Tarile de Jos si Irlanda (ambele cu minus 17%). Singura crestere, de 2%, s-a inregistrat in Portugalia.



Poti fi interesat si de