Europa se confrunta cu un excedent de carne de porc

Europa se confrunta cu un excedent de carne de porc


Pe piata din Europa este un surplus de peste 2 milioane de tone de carne de porc, pe fondul reducerii importurilor Chinei.

"Criza COVID-19, aparitia de cazuri de PPA la mistreti in Germania si in Italia, criza energetica, toate acestea au avut un impact major asupra preturilor si asupra exporturilor catre piata Asiei (mai ales catre piata Chinei)", spune Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

 

In ciuda cantitatilor mari de carne, pretul a crescut in ultimele saptamani, din cauza costurilor inregistrate pe lantul de aprovizionare. Comisia Europeana a propus stocarea carnii in exces in depozite. 

 

Surse din randul procesatorilor au declarat ca Guvernul german discuta o eventuala limitare a exporturilor intracomunitare, ca urmare a unei posibile forte majore in securitate alimentara, iar furnizori din Spania au comunicat ca vor limita livrarile catre Romania cu 30%, invocand acelasi motiv.

 

In primele doua luni ale acestui an, China a redus importurile de carne cu 33%. 1,07 milioane de tone de carne au intrat in China in primele doua luni din 2022, fata de 1,6 milioane de tone aduse in aceeasi perioada cu un an in urma, a informat Administratia Generala a Vamilor. In ultimele 12 luni, stocul de porci din China s-a refacut mai rapid decat era de asteptat, iar productia interna de carne de porc a crescut.

 

Numarul de scroafe din China era de 42,9 milioane de capete la sfarsitul lunii ianuarie, in crestere cu 2% fata de anul precedent, potrivit datelor oficiale. De asemenea, in 2022 China ar putea atinge o rata de autosuficienta de 100% in carnea de porc.

 

Pe de alta parte, Ucraina, un importator net de carne de porc din UE, este de asteptat sa ia mai putine produse din cauza conflictului cu Rusia. Astfel, o scadere a exporturilor de carne de porc catre Ucraina ar putea majora si mai mult stocurile excedentare in interiorul UE, potrivit Rabobank.

 

Eva Gocsik, analist la Rabobank, a declarat: „Impactul direct asupra comertului global cu carne de porc este probabil sa fie limitat, deoarece Ucraina importa aproximativ 55.000 de tone de carne de porc, o cota relativ mica din comertul global”, pe care Rabobank o calculeaza la 11 milioane de tone.

 

Romania importa 80% din carnea de porc necesara pentru consumul intern, in principal din Spania si Germania.

 

In 2021, fermele comerciale din tara au pierdut anul acesta circa 40% din femelele de reproductie, ceea ce inseamna aproximativ 1,5 milioane de porci, iar acest lucru va conduce la majorarea importurilor.



Poti fi interesat si de