Eurodeputatii vor etichetarea tarii de origine pentru carnea procesata

Eurodeputatii vor etichetarea tarii de origine pentru carnea procesata


Tara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita, au afirmat intr-o rezolutie eurodeputatii, care cer Comisiei Europene, ce a publicat un raport pe aceasta tema in 2013, sa faca propuneri legislative in acest sens, pentru a recastiga increderea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE).

lasagnaTara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita, au afirmat intr-o rezolutie eurodeputatii, care cer Comisiei Europene, ce a publicat un raport pe aceasta tema in 2013, sa faca propuneri legislative in acest sens, pentru a recastiga increderea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE).

Rezolutia a fost aprobata cu 532 de voturi ''pentru'', 136 ''impotriva'' si 36 de ''abtineri''. In text se cere Comisiei ca, in conformitate cu raportul sau din 2013, sa faca propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea mentionarii tarii de origine pentru carnea utilizata in alimentele procesate, pentru a crea mai multa transparenta in lantul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni si, astfel, a le recastiga increderea.

''Dupa scandalul carnii de cal, trebuie sa recastigam increderea consumatorilor. Cerem Comisiei sa propuna o legislatie care sa cuprinda obligativitatea mentionarii tarii de origine. Acest lucru va contribui la cresterea transparentei si la informarea clara si deplina a consumatorilor'', a spus presedintele Comisiei de Mediu, italianul Giovanni La Via (PPE). ''Trebuie sa ne asiguram, totusi, ca acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru intreprinderile mici si mijlocii, in acest sector de activitate fiind multe astfel de companii'', a mai spus el.

Deputatii si-au exprimat din nou ingrijorarea privind potentialul impact al fraudei alimentare asupra sigurantei alimentare, increderii si sanatatii consumatorilor, functionarii lantului alimentar si a preturilor produselor de ferma.

Deputatii au subliniat ca Raportul Comisiei Europene din 17 decembrie 2013 confirma ca peste 90% dintre respondenti considera importanta mentionarea tarii de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenteaza comportamentul consumatorului, sunt de parere membrii forului legislativ european.

Deputatii au mai subliniat ca impactul estimat asupra preturilor, bazat pe rezultatele unei organizatii a consumatorilor din Franta, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificari suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuata impreuna cu organizatiile consumatorilor si nu ar trebui sa intarzie propunerile legislative, au adaugat ei.

Variind de la un stat membru la altul, intre 30% si 50% din carnea din macelarii este procesata si transformata in ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocata, preparate din carne si produse din carne, potrivit sursei citate.



Poti fi interesat si de