Epidemie de gripa aviara: 40.000 de pasari sacrificate in Scotia

Epidemie de gripa aviara: 40.000 de pasari sacrificate in Scotia


Autoritatile scotiene au luat masuri de biosecuritate, dupa ce testele au confirmat prezenta virusului H5N1 la o ferma de pasari de langa oraselul Dunfermline.

gripa aviara sAutoritatile scotiene au luat masuri de biosecuritate, dupa ce testele au confirmat prezenta virusului H5N1 la o ferma de pasari de langa oraselul Dunfermline.
Oficialii au dispus sacrificarea celor 40.000 de pasari infectate si au creat o zona de control pe un perimetru de 1 kilometru in jurul fermei afectate, de teama ca boala s-ar putea raspandi in regiune. Practic, in aceasta zona sunt restrictionate transporturile de pasari, carcase, oua si ingrasamant, pentru a limita riscul contaminarii. Seful Directiei Veterinare a Scotiei, Sheila Voas, a dat asigurari ca aceasta epidemie nu constituie un pericol pentru public.

Dovezile sugereaza ca aceasta este o forma de severitate scazuta a virusului, cu toate acestea am luat masuri pentru a ne asigura ca boala nu se raspandeste sau nu progreseaza la un stadiu mai grav, a declarat Sheila Voas, pentru BBC.

Totodata, ea le-a recomandat crescatorilor de pasari din zona sa fie vigilenti si sa semnaleze orice semn de boala. Virusul inalt patogen H5N1, care provine din Asia, s-a raspandit in 16 tari. Aproximativ 650 de oameni din 15 tari au contractat aceasta tulpina din 2003 si pana in prezent.

H5N1, ce are o rata a mortalitatii de 60% la nivel mondial, provoaca febra si tuse, boli respiratorii, in forma acuta, dureri abdominale si multe altele. Printre complicatii se numara pneumonia si insuficienta respiratorie.

Anul trecut, opt tari au suspendat importul de carne de pasare din Franta, dupa ce au fost inregistrate cazuri de infectare cu H5N1 la inceputul lunii decembrie. Marea Britanie nu e la primul caz de gripa aviara. In 2015, au fost inregistrate trei astfel de cazuri, in mai multe zone ale Regatului Unit.



Poti fi interesat si de