Economii prin intretinerea si proiectarea corecta a instalatiilor frigorifice (III)
Marti, 10 August 2021
Marti, 10 August 2021
In editia 77 a revistei, specialistii companiei au continuat sa prezinte cateva aspecte esentiale referitoare la proiectarea si intretinerea eficienta, cat si rolul determinant al specialistului in instalatii frigorifice.
- Localizati condensatoarele pentru a permite un flux bun de aer.
Furnizarea de aer proaspat si flux de aer nelimitat (de exemplu, nu indreptat catre perete sau catre carcasa condensatorului) condensatoarelor care resping caldura in aerul exterior vor impiedica recircularea aerului inapoi la intrarea condensatorului.
Instalarea VSD-urilor pe ventilatoarele condensatorului poate reduce costurile de operare cu 2-3%, in special pe sistemele cu presiuni “floating head”, dupa cum s-a discutat anterior.
Aerul care intra in sistem prin garniture atunci cand sistemele sunt deschise (pentru reparatii, curatarea bateriilor sau cand se adauga ulei sau agent frigorific) poate crea o bariera izolatoare. Aceasta bariera reduce dimensiunea efectiva a condensatorului si eficienta transferului de caldura. Prin purjarea sistemului de aer, aceasta bariera poate fi redusa la minimum.Purjarea poate fi manuala sau automata. Purjarea manuala nu elimina in totalitate aerul si poate fi periculoasa, deoarece agentii frigorifici pot fi inflamabili si sunt descarcati in atmosfera.
2.7. Selectarea compresorului
Eficienta sistemului este masurata prin coeficientul de performanta (COP). Acesta este raportul dintre puterea de racire (kilowati) comparativ cu raportul de energie (kilowatti, kW), astfel cu cat COP este mai mare, cu atat sistemul este mai eficient.
Compresoarele sunt caii de lucru ai sistemelor frigorifice si consuma intre 80-100% din consumul total de energie al sistemului. Conditiile care produc cea mai mare eficienta energetica pentru un compresor pot fi atinse respectand urmatoarele conditii:
- ventilatie buna si, prin urmare, cel mai rece aer posibil in jurul compresorului;
- verificati nivelurile de ulei ale compresorului, testati calitatea uleiului si emulsificati , inlocuiti-le dupa cum este necesar;
- inspectarea tuturor liniilor si furtunurilor (agent frigorific, capilar si supraincalzit);
- inspectarea supapelor de agent frigorific asociate;
- verificarea nivelurilor adecvate de agent frigorific;
- verificarea supraincalzirii sistemului la unitatea de condensare;
- verificarea tuturor capacelor supapelor si a unitatilor, inlocuind doar cele care lipsesc;
- inspectarea si inlocuirea tuturor filtrelor;
- inspectarea si inlocuirea garniturilor si etansarea mecanica;
- monitorizarea vibratiilor si a temperaturii;
- efectuarea reviziilor majore;
- verificarea componentelor electrice.
Tipul de intretinere care trebuie efectuata si frecventa acesteia ar trebui specificate de catre proiectant pentru a se asigura ca performanta instalatiei este mentinuta.
Cel mai utilizat compresor pentru refrigerare este compresorul cu surub; eficienta acestuia scade pentru sarcini partiale. Capacitatea compresorului trebuie sa fie potrivita cu sarcina de racire, deoarece functionarea acestuia la sarcini partiale va determina oprirea si pornirea frecventa a compresorului, reducand eficienta. Mai multe compresoare cu o secventiere sau control al capacitatii pot fi utilizate pentru a se potrivi cu sarcina.
Compresoarele care functioneaza in serie ar trebui revizuite pentru a se asigura ca intervalele de timp la care masinile individuale functioneaza la rapoarte de sarcina partiala sunt mai mici de 70%.
Compresoarele trebuie amplasate in zone racoroase si bine ventilate, deoarece genereaza cantitati mari de caldura reziduala si, acolo unde este posibil, caldura reziduala ar trebui recuperata pentru reutilizare.
Frigo Consult Tehnic AB este o companie pe deplin independenta si nu este afiliata nici contractantilor, nici furnizorilor de echipamente. Oferim solutii inovatoare specifice proiectului, care indeplinesc cerintele dumneavoastra individuale.
Contact: adrian.balaoi@ab-frigoconsult.ro
Articol scris de Frigo Consult Tehnic AB
Noua unitate de productie si noul centru logistic din Rheinstetten au insemnat pentru EDEKA S&uum...
De aceea, primul pas catre o instalatie eficienta este contractarea unui consultant profesionist ...
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...