ERP pentru fabrici de carne – care sunt functiile cu adevarat importante
Joi, 19 Octombrie 2023
Joi, 19 Octombrie 2023
1. Inscrierea flexibila a datelor in locul aparitiei
Solutia software ERP ajuta la structurarea proceselor si la optimizarea fluxurilor de munca. Acest lucru nu este posibil fara inscrierea datelor, si anume pe cat posibil acolo unde apar datele. Doar in acest fel poate creste eficienta in productie, depozit si logistica.
In industria carnii, insa, echipamentul hardware pentru inscrierea datelor trebuie configurat in functie de metoda de productie, cu conditii cadru diferite precum temperatura ambianta, umiditatea aerului sau apa injectata. Daca se utilizeaza terminale PC fixe pentru inscrierea datelor, amplasate in stil clasic de-a lungul procesului de productie in transare, sarjare sau ambalare, trebuie sa aveti grija la clasele de protectie IP necesare. Pentru depozit si zona logistica exista dispozitive mobile de inscriere a datelor, orientate spre inventare, picking-ul de articole sau comenzi, precum si inscrieri la iesirea marfii.
Toate aceste terminale trebuie sa actualizeze apoi date direct in sistemul ERP – astfel sunt excluse sursele de erori si intarzierile la transferul manual si, in plus, nu exista intreruperi de fluxuri. In plus, terminalele PC si sistemul ERP utilizat au rolul de a va oferi posibilitatea de a integra direct cantare, scannere si imprimante, realizandu-se astfel inscrierea datelor fara complicatii si erori.
2. Acces mobil din orice punct
Ceea ce in numeroase industrii a devenit deja ceva cotidian, in timpul pandemiei de Covid-19 a supus industria carnii unei noi provocari: biroul de acasa si accesul la un sistem ERP indiferent de loc. In principiu, sistemul ERP lucreaza intotdeauna pe baza conexiunii la internet si permite accesul de oriunde unde exista un terminal corespunzator si o conexiune la internet. Datele generate sunt salvate in cloud in timp real, indiferent de loc, iar documentele arhivate pot fi apelate in orice moment. Diversele planificari, achizitii, vanzari si gestionarea tuturor datelor articolelor, clientilor si furnizorilor sunt realizate in mod independent de loc. Indiferent daca lucreaza de acasa sau pe teren, fiecare angajat le poate accesa de oriunde si oricand. Actualizarea in timp real a tuturor datelor creeaza transparenta in toate relatiile de afaceri si asigura o comunicatie vizibil imbunatatita in fabrica de carne.
3. Planificarea transparenta a productiei
Planificarea productiei este creierul companiilor producatoare de carne si un aspect al managementului operativ. In acest sens, in prim-plan se afla mereu obiectivul de a derula o productie cat mai continua si fiabila posibil, care sa reactioneze la modificari si care sa faciliteze totodata un grad de incarcare uniform. Din acest motiv, sistemul dvs. ERP trebuie sa indeplineasca cateva cerinte privind planificarea transparenta a productiei:
Listele de repere si planurile de lucru usor de creat si coordonat constituie structura de baza a planificarii productiei. In functie de procesele de productie, acestea pot fi structurate si planificate pe mai multe trepte. Comenzile inscrise in sistemul ERP, care pot fi planificate cu si fara referinta de client directa, duc la planificarea necesarului de materii prime, auxiliare şi operationale. Sistemul ERP are asadar rolul de a va ajuta la realizarea cat mai eficienta a utilizarii si de a va informa cu privire la cantitatea, calitatea si disponibilitatea lor. In cadrul unui tabel plan sunt afisate grafic planificarea productiei – in diverse orizonturi de timp (de ex. vizualizari zilnice, saptamanale) si cu disponibilitatile resurselor umane si utilajelor intr-un interval de timp. Cu drag and drop pot fi replanificate comenzile de productie pe alte utilaje si se poate realiza optimizarea automata, tinand cont de fluxurile de productie stabilite (mai intai produsele bio, alergenii la final).
In plus, sistemele ERP moderne ofera optiunea de a realiza functii de calculatie pe baza listelor de repere, direct in sistem, facilitand astfel nu doar calculatii de pret, ci si pentru a deriva informatii pentru optimizari de procese ulterioare.
4. Conectarea utilajelor prin intermediul sistemelor MES
Indiferent de produsul final, procesele de productie ale industriei carnii sunt orientate in functie de utilaj si instalatie. De la aparitia industriei 4.0, utilizarea utilajelor si a instalatiilor unitare a crescut prin conectarea utilajelor individuale la instalatii si cumularea datelor din aceste instalatii. Pentru companii cu un inalt grad de utilizare a utilajelor si instalatiilor, sistemele de executie a fabricatiei (pe scurt MES sau sisteme de controlare a productiei) au devenit indispensabile.
MES trebuie sa fie parte integranta a sistemului ERP. Acesta vizualizeaza datele utilajelor, inscrierea datelor operationale, precum si planificarea resurselor si faciliteaza planificarea, coordonarea si controlul proceselor de productie in timp real, pe baza informatiilor. Un sistem ERP unitar, inclusiv sistemul MES, faciliteaza companiilor din industria carnii interventia directa in caz de incident si prevenirea incetarii productiei si a defectiunilor neplanificate. Indicatorii reprezentati de sistemul MES si care asigura procese continue sunt cunoscuti sub denumirea de Overall Equipment Effectiveness, adica eficienta generala a instalatiei, pe scurt, OEE).
5. Predictive Maintenance – pentru ca totul sa functioneze fara intreruperi
Prin produsele fabricate, producatorii de instalatii contribuie in mod continuu la automatizarea necesara a industriei alimentare. In momentul de fata, acestia dezvolta, in afara de interfata OPC-UA, alte interfete standardizate care continua sa armonizeze procesarea eterogena a datelor. Aceste interfete asigura de asemenea transparenta necesara si transferul automatizat al datelor in sisteme ERP. Conectarea instalatiilor si afisarea indicatorilor intr-un sistem ERP faciliteaza mentenanta predictiva, orientata pe indicatori.
Actualmente, melanjul strategic din industria carnii accentueaza importanta masurilor reactive si preventive, ceea ce duce la perioade de inactivitate frecvente si la intreruperi de productie. Predictive Maintenance ofera o siguranta superioara in materie de procese, scade costurile prin perioade de inactivitate mai scurte si reduce stocurile de consumabile. Acest lucru creste in mod inevitabil insemnatatea intretinerii preventive in melanjul strategic al mentenantei. Pot fi atinse obiective precum reducerea reparatiilor neplanificate, reducerea intervalelor de reparatii si a numarului de intretineri finalizate, planificate.
6. Optimizarea pe baza evaluarilor si indicatorilor
Un sistem ERP clasic faciliteaza, printre altele, crearea de evaluari (raportari) si imbunatatirea proceselor companiei pe termen scurt. Acest lucru reprezinta un ajutor important mai ales pentru companii mici si mijlocii, care pot obtine beneficii superioare prin eforturi reduse. Nu conteaza daca sunt luate in calcul materiale, resurse umane, utilaje, capital, energie sau conlucrarea acestora – planificarea si controlul proceselor este un factor elementar pentru activitatea eficienta intr-o companie. Sistemele ERP determina indicatori care sunt formati din datele in timp real definite si pot fi ajustati la necesarul sectiilor individuale, sectiunilor de productie sau altor cerinte de domeniu individuale.
Avantajele rapoartelor si indicatorilor sunt evidente: efortul pentru productie poate fi redus, cu imbunatatirea concomitenta a calitatii produsului. Activitatea personalului este planificata cu economii de timp, se minimizeaza costurile si creste loialitatea clientilor, deoarece comenzile pot fi planificate si prelucrate in mod optim. Toate acestea sunt posibile atunci cand procedura de analiza a unui sistem ERP este integrata in strategia antreprenoriala cu rapoarte si indicatori agregati masiv.
Un furnizor de solutii software ERP cu know-how de bransa
Industria alimentara - si in special industria carnii - are cerinte individuale privind solutia software ERP. In afara de cerintele si standardele legale trebuie sa fie posibila inscrierea transparenta si flexibila a datelor de-a lungul lantului de aprovizionare. Domeniile partiale precum Receptia marfii, Transarea, Productia, Ambalarea, Picking-ul si Expedierea trebuie reproduse in solutia software. De asemenea, trebuie sa existe un management integrat al calitatii. Intr-un sistem software ERP pentru industria alimentara se afla, in afara de aceste aplicatii, numeroase alte functii ce ajuta la indeplinirea tuturor cerintelor specifice – cum ar fi respectarea lanturilor de frig sau a datelor de expirare.
Din acest motiv, la manevrarea produselor din carne este important un partener ERP cu experienta in industria carnii. Furnizorii ERP orientati pe bransa isi cunosc clientii, provocarile si dificultatile acestora, de care trebuie tinut cont la implementarea si utilizarea solutiei software. La prima accesare a unitatii de productie, experienta si cunostintele in domeniu va ajuta sa decideti in ce pozitii trebuie inscrise date si ce module trebuie implementate in companie.
Un ofertant de solutii ERP experimentat vorbeste pe intelesul dumneavoastra, va ofera sfaturi la implementarea tuturor functiilor esentiale pentru indeplinirea cerintelor si optimizarea proceselor din companie, contribuind prin serviciile sale la imbunatatirea afacerii dumneavoastra pe termen lung.
Date contact CSB-System Romania SRL
Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com
Articol publicat in editia cu numarul 90 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Noua unitate de productie si noul centru logistic din Rheinstetten au insemnat pentru EDEKA S&uum...
De aceea, primul pas catre o instalatie eficienta este contractarea unui consultant profesionist ...
De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributi...