EFSA recomanda extinderea spatiilor in care sunt crescuti porcii in ferme

EFSA recomanda extinderea spatiilor in care sunt crescuti porcii in ferme


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat un set de recomandari cu privire la cresterea porcilor in ferme, aceasta fiind prima sa opinie stiintifica privind bunastarea animalelor dupa ce blocul comunitar si-a lansat strategia "De la ferma in farfurie", transmite Bloomberg.

Printre alte masuri, EFSA recomanda ca spatiul minim alocat porcilor in ferme sa fie majorat, iar unele scroafe ar trebui tinute in tarcuri, mai degraba decat in custi. In plus, practica taierii cozii, care se foloseste pentru a evita ca porci sa isi muste coada, nu ar trebui sa devina o rutina, recomanda EFSA.

 

Strategia "De la ferma in farfurie" a fost prezentata de Comisia Europeana in 2020 insa incepe sa fie supusa la presiuni din partea organizatiilor reprezentantive din sectorul agricol care sustin ca industria cresterii animalelor se confrunta cu costuri majorate provocate de explozia preturilor la energie si a inflatiei.

 

Preturile mondiale la alimente au atins un nivel record in luna mai, in conditiile in care razboiul din Ucraina s-a adaugat presiunilor exercitate de pandemie, si chiar daca intre timp au mai scazut raman peste nivelul inregistrat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului.

 

O decizie privitoare la reducerea utilizarii pesticidelor, inclusa in strategia "De la ferma in farfurie", a fost amanata dupa invazia ruseasca din Ucraina.

 

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intentioneaza ca, in luna septembrie, sa emita opinii stiintifice si cu privire la bunastarea oilor si caprelor, a cailor si vitelor, precum si cu privire la bunastarea animalelor in timpul transportului. Aceste opinii ale EFSA vor constitui baza pentru revizuirea legislatiei UE in domeniul bunastarii animalelor in 2023.



Poti fi interesat si de