EFE: Consumul, motorul care sustine "miracolul" economic romanesc

EFE: Consumul, motorul care sustine "miracolul" economic romanesc


Romania a reusit, prin cresteri de salarii si reduceri de impozite, sa stimuleze consumul intern si cresterea economica, care in primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE.

consumul motor economieRomania a reusit, prin cresteri de salarii si reduceri de impozite, sa stimuleze consumul intern si cresterea economica, care in primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE.


Totusi, acest "miracol" aparent, in una dintre cele mai sarace tari dintre cele 28 de state membre UE, a dat nastere unui scepticism in randul expertilor, majoritatea acestora considerand-o nesustenabila, scrie EFE.

Cresterea semnificativa a salariilor functionarilor, de peste 20%, si a salariului minim, care in ultimii doi ani a ajuns la 310 euro, de la 220 euro, sunt principalii factori ai "boom-ului" economic romanesc. La aceasta se adauga faptul ca Executivul social-democrat a redus Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% la 9% in iunie 2015, in timp ce cota generala de TVA a scazut de la 24% la 20% in ianuarie 2016 si la 19% la inceputul acestui an.

"Cresterea economica puternica se datoreaza avansului semnificativ al consumului, alimentat de cresterea salariilor si diminuarea impozitelor, dar aceasta va functiona doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru. "Cu siguranta, daca avem o crestere a consumului fara sprijinul altui sector economic, atunci va creste deficitul comercial si cel al contului curent", a adaugat Dumitru.

Deficitul comercial al Romaniei s-a ridicat la 3,36 miliarde euro in primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare fata de cel din perioada similara din 2016, si balanta contului curent a inregistrat un deficit de 690 milioane euro, de doua ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Cresterea economica este corelata cu cea a deficitului public al Romaniei, care a crescut de la 1,8% la 3,2% de la finele anului trecut pana la 31 martie 2017, conform Biroului European de Statistica.

Comisia Europeana, la randul sau, estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,8% in 2017, in timp ce Guvernul de la Bucuresti se asteapta la 5,6%, ceea ce, daca se va realiza, va duce la un PIB record de 183 miliarde euro la finele anului.



Poti fi interesat si de