Dupa scandalul produselor expirate din fast-fooduri, ANPC face recomandari

Dupa scandalul produselor expirate din fast-fooduri, ANPC face recomandari


Consumatorii trebuie sa acorde atentie aspectului produselor, la achizitionarea celor din carne sau carne tocata sa nu cumpere produse neetichetate, sa cumpere doar din locuri autorizate, in care sunt respectate normele de igiena, recomanda directorul general al ANPC Paul Anghel, care precizeaza ca este necesara si pastrarea bonului fiscal in cazul in care cei nemultumiti vor sa reclame calitatea produselor cumparate.

"Pentru a achizitiona produse de tip fast food care sa nu va puna sanatatea sau viata in pericol, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acordati atentie deosebita la aspectul produsului; sa urmariti modul de etichetare, sa nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene; sa refuzati  produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare; sa refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita; sa nu cumperati produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea", precizeaza directorul general al ANPC Paul Anghel.

 

ANPC indiica si cateva aspecte care trebuie urmarite in legatura cu modul de expunere si comercializare a alimentelor: existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.

 

"De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, trebuie sa va asigurati ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Trebuie sa acordati atentie pretului afisat si sa verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa. Si nu in ultimul rand sa solicitati si sa pastrati  bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti  sa reclamati calitatea/siguranta unui produs", afirma oficialul ANPC, sfatuim consumatorii sa refuze produsele ale caror aspect si miros ridica suspiciuni.

 

In ultima perioada, ANPC si-a intensificat controalele in restaurante, fast-fooduri si magazine care vand produse alimentare, confiscand mari cantiati de aliment si aplicand amenzi.



Poti fi interesat si de