Dupa Bistrita Nasaud, alte doua judete afectate de restrictiile pentru pesta porcina
Luni, 21 Ianuarie 2019
Luni, 21 Ianuarie 2019
Cazurile de porci mistreti contaminati cu PPA au aparut in zona montana a judetului Bistrita-Nasaud, in Muntii Tibles.
Zona afectata, formata dintr-o zona infectata cu o raza de 8 kilometri si o zona tampon cu o raza de 5 kilometri, este in proportie de aproximativ 50%,situata pe teritoriul judetului Maramures, la care se adauga o portiune mica din comuna Chiuiesti, judetul Cluj, si patru comune din judetul Bistrita-Nasaud care detin paduri in zona: Tarlisua, Spermezeu, Negrilesti si Zagra.
In zona afectata se afla opt sate care apartin de comuna bistriteana Tarlisua.
Potrivit sefului DSVSA, cazurile de pesta porcina africana au fost depistate in urma unei partide de vanatoare care a avut loc pe fondul de vanatoare Agries, unul dintre cei sase porci mistreti vanati fiind confirmat ca infectat cu acest virus. Ulterior, au mai fost gasite doua cadavre de porci mistreti contaminati.
"Reprezentantii fondului de vanatoare Agries au vanat sase mistreti. Probele au fost trimise la laboratorul sanitar-veterinar, la Bistrita, s-au analizat la nivel de DSVSA, dupa care au fost trimise la LSVSA Maramures. Intre timp, ar fi avut elemente ca, in zona, doi mistreti sunt in agonie sau morti. Au verificat, avand in vedere si posibilitatea de a lasa urme, si a doua zi, marti, au gasit inca doua cadavre de la mistreti morti. Au luat de la DSVSA materialele necesare pentru a recolta si transporta la laborator cele doua cadavre. Am recoltate probele, am dispus trimiterea lor, asa cum prevedere legea la un laborator pentru efectuarea de teste suplimentare. Laboratorul este in Maramures. In data de 16 ianuarie s-a emis un buletin de analiza cu test pozitiv", a explicat Bogolin.
Printre masurile dispuse la nivel judetean se numara vanarea tuturor porcilor mistreti din zona afectata, restrictii privind iesirea sau intrarea de animale si produse de origine animala in aceasta zona, sacrificarea porcilor domestici doar in exploatatie si dupa ce s-a confirmat ca acestia nu prezinta semne de imbolnavire si instituirea de filtre individuale de dezinfectie la intrarea si iesirea din gospodarii.
Potrivit lui Bogolin, DSVSA a pus la dispozitie populatiei din zona substante de decontaminare, in aceasta prima faza de dupa confirmarea prezentei virusului in zona, urmand ca primariile sa primeasca fonduri speciale de la Guvern, prin Consiliul Judetean, pentru materialele si substantele de decontaminare necesare.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...