Dublu standard: 9 produse din carne si peste, descoperite cu diferente

Dublu standard: 9 produse din carne si peste, descoperite cu diferente


Ministerul Agriculturii a prezentat rezultatele studiului privind dublul standard al alimentelor, fiind gasite diferente la noua dintre cele 29 de produse analizate. Printre alimentele diferite de cele din Occident se numara conservele de peste, sunca, baconul si parizerul.

dublu standard alimente1Ministerul Agriculturii a prezentat rezultatele studiului privind dublul standard al alimentelor, fiind gasite diferente la noua dintre cele 29 de produse analizate. Printre alimentele diferite de cele din Occident se numara conservele de peste, sunca, baconul si parizerul.


Diferentele au fost depistate, in special, la valoarea calorica a alimentelor, dar si la gramaj, a anuntat Rodica Tanasuica, director al Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, forul de specialitate care a analizat probele prelevate.

"La Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara din Bucuresti, institut aflat in subordinea Autoritatii Sanitar Veterinare, au fost receptionate un numar de 29 de probe prelevate de pe piata romaneasca. Acelasi numar de 29 de probe corespunzatoare au fost recoltate din piata Uniunii Europene din diverse categorii, probele fiind identice. Categoriile de produse care au fost receptionate la institut sunt urmatoarele: noua probe de branzeturi, doua probe de unt, o proba de smantana, sapte probe de sunca, trei probe de carnati, o proba de cremvursti, trei probe de conserve de peste, doua probe de pateu de ficat si o proba de ciocolata. Probele au fost receptionate in conditii corespunzatoare indeplinind toate cerintele pentru a putea fi analizate in conditii optime. Vreau sa fac precizarea ca Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara este institutul de referinta al Romaniei pe produse de origine animala, pentru siguranta alimentelor. Este recunoscut international, fiind primul laborator acreditat din Romania incepand cu anul 2002. Am procedat la analiza produselor si am obtinut urmatoarele rezultate: din cele 29 de produse analizate am gasit diferente la 9 dintre acestea", a spus Tanasuica.

Datele prezentate de catre specialista Institutului arata diferente fata de valorile calorice inscrise pe etichete, dar si fata de cele ale produselor din alte tari, respectiv a nivelului proteinelor sau a continutului de grasime, dar si pentru clorura de sodiu si aditivi alimentari.

Astfel, conform datelor centralizate, pentru parizer de porc valoarea declarata de catre producator pe eticheta era de 279 kcal/100 de grame, in schimb valoarea obtinuta in Romania se situa la 259,09 kcal/100 g, iar cea pentru Uniunea Europeana la 274,32 kcal/100 g.

Totodata, in cazul baconului cuburi, valoarea declarata pe eticheta era de 233 kcal/100 g, in timp ce valoarea din Romania ajungea la 278,55 kcal/100 g, iar cea pentru UE la 192,14 kcal/100 g.

"Intrebarea care se pune la aceasta data este cum valorificam rezultatele analizelor de laborator. Si prima obligatie pe care am avut-o, o avem si o vom avea in continuare este de a informa opinia publica. De aceea am socotit necesar ca imediat cand s-au definitivat aceste analize sa le transmitem opiniei publice prin dumneavoastra. Al doilea lucru, transmitem imediat, in aceasta seara, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obtinut pe procedurile care v-au fost prezentate solicitand Comisiei Europene sa accelereze procesul de reglementare in asa fel incat sa putem avea instrumente si juridice si proceduri unitare pentru a putea analiza oricand oriunde si in orice tara o situatie privind dublul standard, pentru ca, repet, la aceasta data nu este reglementat. Nu in ultimul rand, vom transmite aceste informatii tuturor europarlamentarilor romani in asa fel incat in comisiile de specialitate sa aiba instrumentarul tehnic si concluziile pe care noi le-am putut culege in acesta perioada de timp prin procedurile pe care vi le-am prezentat", a subliniat Daea.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, a afirmat ca acestea nu pun in pericol sanatatea populatiei.

Ministrul Agriculturii a mentionat faptul ca nu se vor mai face analize de dublu standard pentru ca trebuie sa existe instrumentar unitar, dar si pentru ca acestea costa.



Poti fi interesat si de